in

Amerikanac nuklearnu raketu čuvao u garaži, uhvaćen kad je pokušao da je donira muzeju

Zarđala nuklearna raketa pronađena je u lokalnoj garaži nedaleko od Sijetla, saopštila je policija u američkoj državi Vašington.

Vojni muzej u Ohaju pozvao je policiju u gradu Belvju kako bi prijavili da su dobili neobičnu ponudu za donaciju. Policija je poslala stručnjake za eksplozivne naprave da provjere šta se to čuva u domu potencijalnog davaoca.

“Uvjereni smo da će proći mnogo, mnogo vremena prije nego što ponovo dobijemo sličan poziv”, saopštili su iz policije, aludirajući na stihove kultne pjesme Roket men Elton Džona.

Utvrđeno je da je riječ o nenavođenoj nuklearnoj raketi sa bojevom glavom teškom 1.5 kilotona. Međutim, bojeve glave nema, što znači da nikada nije bilo opasnosti da eksplodira.

Set Tajler, portparol policijske uprave Beljvjua, rekao je za BBC da se “praktično radi o rezervoaru za nuklearno gorivo”, prenosi BBC na srpskom. Dodao je da nije bilo ni najmanje opasnosti.

“Kolega iz Odeljenja za eksplozivna sredstva me je pitao zašto uopšte objavljujemo saopštenje za javnost o zarđalom komadu metala”, navodi Tajler.

Tajler navodi da je davalac, koji nije želio da njegovo ime bude objavljeno, “izuzetno iznerviran” medijskim izvještavanjem.

“Nije očekivao poziv poziv policije”, dodaje Tajler, i kaže da muzej izgleda nije upozorio donatora će prijaviti ponudu.

“Bio je dovoljno ljubazan da nam je dozvoli da pogledamo i utvrdili smo da je bezbjedno”, kaže. Policija nije imala razloga da sumnja da na raketi postoji nuklearna bojeva glava, pa zato nije bilo potrebe za masovnom evakuacijom grada od 150.000 ljudi, istočno od Sijetla. Donator je ispričao policiji da je raketu kupio od komšije, koji je u međuvremenu preminuo.

“Pošto je predmet bio ‘uspavan’ i vojska ga nije tražila nazad, sada je želio da ga pokloni muzeju”.

Prema Sijetl tajmsu, ovaj tip raketa su tokom Hladnog rata proizvodile Amerika i Kanada. Prvi i jedini put, ovakva raketa ispaljena je 1957. godine, a proizvodnja je obustavljena 1962. godine.

Paljanka ispisala istoriju i zvanično potpisala za Inter

Grabovac o kritikama zbog sastanka sa Dodikom: Šta je trebalo, da napadnem čovjeka?