Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mlječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan efekt surutke koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jednog litra surutke dnevno.

Najbolje ju je piti ujutro na prazan stomak, uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Ovaj moćni napitak ima i svoju skromnu stranu jer litar surutke se može kupiti za 70 feninga.

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže bar malo. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre i oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Surutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim materijama, surutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju.

Surutka će brzinski podstaći probavu i riješiti neprijatan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Surutka posjeduje mlječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi.

Naime, surutka kod mnogih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedjelja redovnog konzumiranja.

Share.