I u 2025. jedna dobro poznata dijeta je proglašena ubedljivo najboljom i najkorisnijom za skidanje viška kilograma, naročito posle praznika, a ovaj status prati je od 2019. godine.
Svetski poznata i nagrađivana mediteranska dijeta potvrdila je i ove godine svoj status najbolje opcije kojom ćete, nakon prazničnih dana i pojačanog unosa slatkiša, alkohola i drugih delicija, pomoći telu da se oslobodi viška kilograma, a da pritom ne gladujete.
Mediteranska dijeta je osvojila nagradu kao “najbolja od najboljih” 2025. godine u rangiranju koje vodi i objavljuje US News & World Report. Onde već godinama objavljuju godišnji spisak najkorisnijih i najmanje korisnih dijeta prema redosledu koji su napravili stručnjaci za ishranu.
Mediteranska ishrana, koja je mnogima i stil života, a ne samo povremeni način ishrane, osvojila je najviše nagrada od 2019. zbog svog fokusa na ishranu u kojoj dominiraju voće, povrće, žitarice, maslinovo ulje, orašasti plodovi i semenke.
Američki stručnjaci za hranu ističu i da je velika prednost mediteranske ishrane u tome što se stavlja naglasak na važnost obroka s porodicom i prijateljima, što pozitivno utiče i na psihu te upućuje na svakodnevno vežbanje. Uz mediteransku ishranu smanjuje se konzumacija slatkiša, a preporučuju se male količine mlečnih proizvoda i mesa, posebno crvenog. Riba je, međutim, glavna namirnica, naročito ona masnija poput sardine.
Prema rečima Gretel Schueller, urednice za zdravlje U.S. News & World Reporta, novim sistemom ocenjivanja tri vrste ishrane su ocenjene kao one koje potiču konzumiranje zdrave hrane te ih je lako slediti, što je pri odabiru neke od njih zapravo jako važno. “Mediteranska, DASH i fleksitarijanska ishrana dobile su najviše zvezdica stručnjaka za ishranu”, rekla je Gretel Schueller.
U DASH dijeti naglašava se ograničavanje unosa soli s ciljem smanjenja krvnog pritiska, dok fleksitarijanska ishrana, verna svom nazivu, dozvoljava povremeno uživanje u mesu ili živini u svom vegetarijanskom pristupu. Sve se one baziraju na biljnim namirnicama, što upućuje na to da se ograničava unos rafinirane, ultraprocesirane hrane te crvenog mesa i dodatih šećera.