Četiri osobe se nalaze u pritvoru, dok ih je ukupno pet obuhvaćeno predmetom koji je Tužilaštvo Brčko distrikta formiralo zbog osnovane sumnje u predizborne i izborne nezakonitosti i utjecaj na volju birača tokom lokalnih izbora. Kako Klix.ba nezvanično saznaje, istragom je obuhvaćeno još osoba, ali zvanično nisu osumnjičeni.

Policija Brčko distrikta provela je dvije akcije u okviru kojih je uhapšeno pet osoba. Četiri su u pritvoru, dok je jedna puštena na slobodu, a svi su vezani u jednoj grupi koja se, kako se terete, bavila predizbornim i izbornim nezakonitostima i utjecajem na volju birača.

“Kao rezultat tih aktivnosti je hapšenje više osumnjičenih i pokretanje istrage zbog sumnje da su izvršili ozbiljna krivična djela iz krivičnog zakona distrikta. Trenutno se po pravosnažnim odlukama sudova u Brčko distriktu u pritvoru nalazi jedna osoba, a prema odluci Osnovnog suda su u pritvoru još tri osobe i postupak žalbi na odluke o pritvoru je u toku, rekao je glavni tužilac Brčko distrikta Zekerija Mujkanović.

Još troje u pritvoru
Kako su se podmićivali birači u Brčkom: Na čelu grupe skupštinski zastupnik
Prema njegovim riječima, istraga po aktuelnom predmetu je još uvijek u toku.

“Ukupno četiri osobe se trenutno nalaze u pritvoru, a daljnja istraga će pokazati hoće li biti još osumnjičenih te eventualnih sličnih mjera za obezbjeđenje prisustva”, kaže Mujkanović.

Podsjećamo, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta intenzivno sprovode istragu protiv pet osoba zbog sumnje da su se tokom septembra i oktobra 2024. godine, udružili kako bi podmićivanjem birača osigurali glasove za prvoosumnjičenog, kao kandidata za zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Ranije troje uhapšeno
Ko je u Brčkom kupovao glasove na izborima, policija pretresa više lokacija
Kako se navodi u naredbi o proširenju istrage, nakon što je pripremio određen iznos novčanih sredstava, u namjeri na izborima podmićivanjem birača osigura određen broj glasova i sebi olakša izbor za zastupnika, A. D. je organizirao grupu kojoj su pristupili A. R, S. T, A. H. i S. D. , a koji su pristali da po njegovim uputama vrše podmićivanje birača.

Glas za 50 eura
Savjetnica bivšeg gradonačelnika Brčkog završila u pritvoru zbog sumnje da je podmićivala glasače
“Sumja se da je kao pripadnica grupe A. R. prikupljala i evidentirala spiskove osiguranih birača, koje je predavala organizatoru grupe A. D, dok su joj ostali pripadnici dostavljali osobne podatke birača. Pripadnici grupe S. T, A. H. i S. D. su nakon toga preuzimali novac od A. D. i A. R. i isplaćivali birače koji su pristali na takav način glasanja”, zaključuje se u naredbi o proširenju istrage.

Inače, Klix.ba je ranije otkrio da je A. D. zapravo Alija Denjagić, aktuelni skupštinski zastupnik u Brčko distriktu, koji je nedavno također bio na meti istražitelja, zbog drugog krivičnog djela.

Share.