Holanđanka Noa-Lynn van Leuven (28) plasirala se na PDC-ovo Svetsko prvenstvo u pikadu nakon kvalifikacija održanih proteklog vikenda, čime je ispisala istoriju ovog sporta.

Naime, Noa je u finalu kvalifikacija pobedila prvu igračicu sveta Beau Greaves, ali o njoj se počelo pričati u negativnom kontekstu jer je nekada bila muškarac.

Ženski pikado se kao sport bori za sve veću prepoznatljivost u poređenju sa muškim kolegama, ali unutar tih krugova vlada nezadovoljstvo zbog toga što Van Leuven ima pravo nastupati u ženskoj konkurenciji.

PDC je čak zapretio disciplinskim kaznama za sve one igračice koje budu odbile igrati protiv transrodne žene, kao što je Van Leuven.

Jedna od njih je Deta Hedman, koja je dva puta odbila igrati protiv transrodnih igračica, tražeći da Van Leuven i ostale transrodne žene budu izbačene iz svih ženskih takmičenja.

Inače, Van Leuven je ubedljivo pobedila Greaves s prosekom od 109.64 na kvalifikacijama u Lesteru, i tako osvojila jedno od dva mesta koja pripadaju ženskim igračicama na prvenstvu.

Transrodna žena se nikada ranije nije takmičila na Svetskom prvenstvu, koje će se, po tradiciji, održati od 15. decembra do 3. januara u Alexandra Palaceu u Londonu.

Van Leuven je promenila pol 2021. godine, a već naredne godine pridružila se ženskom takmičenju.

Share.