Ambasada Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s Privrednom komorom Države Izrael u BiH, organizovala je komemorativni događaj povodom obeležavanja Hamasovog napada koji se dogodio 7. oktobra 2023. godine. Događaj, prvobitno planiran u Sarajevu, otkazan je zbog niza pretnji i uvreda, što je organizatore primoralo da promene lokaciju.

Na kraju, komemoracija je održana u Istočnom Sarajevu, u Narodnom pozorištu na adresi Stefana Nemanje 6.

Program komemoracije sastojao se od izložbe fotografija izraelskog umetnika Ziva Korena i projekcije dokumentarnog filma “Vrisci prije tišine”, rediteljke Šeril Sandberg. Događaj je započet minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve napada od 7. oktobra, dok je ambasadorka Izraela u BiH, Galit Peleg, izrazila zahvalnost prisutnima na podršci i solidarnosti prema izraelskom narodu u ovim teškim trenucima.

Na događaju su prisustvovali brojni ambasadori, vjerski predstavnici i istaknuti javni zvaničnici. Ambasadorski timovi su, uprkos ranijim preprekama, pokazali snažnu podršku komemoraciji i izraelskim žrtvama.

Prethodno planirani događaj u Sarajevu naišao je na snažan otpor jednog dela bošnjačke javnosti, koji je organizovao hajku na društvenim mrežama i u medijima, otvoreno izražavajući podršku Hamasu i negirajući osudu njihovih zločina. Ovakve reakcije dovele su do bezbednosnih rizika i organizatori su, zbog niza pretnji i pritisaka, bili prinuđeni da odustanu od Sarajeva kao mesta održavanja komemoracije.

Podsećamo, nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, u kojem su civili ubijeni, a mnogi odvedeni kao taoci, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze sa ciljem obračuna s Hamasom.

Situacija u regionu se nije smirila više od godinu dana, a sukob se proširio i na Liban, gde je došlo do oružanih okršaja između izraelskih snaga i Hezbolaha.

Ovaj događaj u Istočnom Sarajevu pokazao je da i dalje postoji podrška i solidarnost sa žrtvama nasilja, uprkos pritiscima i pokušajima da se onemogući mirno obeležavanje stradanja civila.

Share.