Na Novom Zelandu, otac koji je bio u bekstvu sa troje dece viđen je zajedno sa njima prvi put posle skoro tri godine na zapadnoj obali Severnog ostrva. Tom Phillips je pre Božića 2021. godine pobegao u divljinu Waikato sa decom, nakon svađe sa njihovom majkom. Ember sada ima 8 godina, Maverick 9, a Jaydoa 11.

Phillips nije viđen od novembra prošle godine, kada su ga nadzorne kamere snimile nakon navodne krađe quada sa seoskog imanja i provale u prodavnicu. Potraga za porodicom se nastavila, a prošlog četvrtka snimili su ih lovci na divlje svinje u novozelandskoj regiji Waikato, koji su izvukli svoje mobilne telefone i počeli da snimaju.

Inspektor Andrew Saunders opisao je snimke kao verodostojne, navodeći da policija veruje da je reč o Phillipsu i njegovom troje dece, nad kojima on nema zakonsko starateljstvo. Policija je odmah počela patrole u celom regionu, ali porodica nije pronađena.

Phillips je već ranije nestao sa decom, kada ih je odveo na 19 dana i tvrdio da su kampovali. Optužen je za gubljenje policijskog vremena i resursa. Manje od tri meseca kasnije, opet je prijavljen njihov nestanak, a kada se nije pojavio na sudu, izdat je nalog za njegovo hapšenje.

Majka dece rekla je da joj je laknulo kada je saznala da su živi, dok je Phillipsova majka takođe izrazila olakšanje što su deca dobro. Policija veruje da Phillipsu neko pomaže i apelovala je na sve koji to rade da prestanu i daju informacije.

Share.