Danas se u Bosni i Hercegovini očekuju obilne padavine, koje bi prema prognozama nadležnih mogle izazvati pojavu bujičnih poplava, a u pojednim dijelovima je najavljen olujni vjetar.
Naime, za pojedine dijelove Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne izdato je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode, da je očekivana količina padavina od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara po metru kvadratnom.

Kako dodaju, lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

“U četvrtak se očekuju obilne padavine na zapadu, a tokom dana, uveče i u narednoj noći i u Hercegovini. Obilna kiša će padati u Hercegovini i u petak ujutru, dok će u ostalim predjelima kiša biti slabija. Najmanje kiše će pasti na krajnjem istoku i sjeveroistoku”, navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

“U pomenutim regijama zbog obilnih padavina u kratkom periodu očekuje se pojava i porast bujičnih poplava i problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama. Očekuje se i porast vodostaja rijeka na slivu Une. U četvrtak i petak ujutru će duvati jak vetar, u Hercegovini uz olujne udare. Udari vjetra od jugozapada ka Hercegovini i jugoistoku od 50 km/h do 80 km/h, na sjeveru i sjeveroistoku slab vjetar”, navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Share.
close