Sveštenik Slaviša Pančić u banjalučkom Okružnom sudu je izjavio da mu je policajac Slavko Kajtez (56) iz Prijedora, koji je optužen za primanje mita i zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, rekao da će na „neki svoj način” riješiti prekršajni nalog koji je dobio zbog prekoračenja brzine, ali da mu on nije dao ništa.

Osim Kajteza u ovom slučaju sudi se i njegovoj radnoj koleginici policajcu Saneli Karagić Šumar (46) koju terete za zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. Pomenute Republičko tužilaštvo tereti da su prilikom saobraćajnih kontrola prekoračenja brzine unosili neistinite podatke o identitetu počinioca prekršaja. Terete ih da su navodili druge osobe od onih koji su to počinili te im tako omogućili da ne budu kažnjeni ili da im se ne oduzme vozačka i upišu kazneni bodovi.

Svjedok Pančić potvrdio je u sudu da je vozeći „audi A6” prekoračio brzinu, ali se nije mogao sjetiti detalja kada je to bilo. Kazao je da ga je jednom zaustavio Kajtez kojem je rekao da žuri, a on mu je odgovorio da će to riješiti. Pančić je prvo rekao da se ne sjeća detalja, a zatim kada mu je pročitan iskaz iz istrage potvrdio da je sredinom 2018. godine dobio obavještenje o prekršaju prekoračenje brzine svojim „audijem A6”, a nalog je bio na ime Milana Damjanovića koga, kako je rekao, ne poznaje.

Svjedok je rekao da misli da je o tome pričao sa Kajtezom, ali nije mogao da se sjeti detalja razgovora.

– Kajtez mi je rekao da će to riješiti na neki način, ali ne znam na kakav. Nije mi ništa tražio i nikome nisam dao ni marke – rekao je Pančić.

Tužilac mu je pokazao pomenuto obavještenje o prekršaju i izjavu o identitetu lica koje je upravljalo vozilom, a svjedok je kazao da na dokumentima nije njegov rukopis.

Svjedok Milorad Rokvić ispričao je da je nakon što je dobio obavještenje da je počinio prekršaj prekoračenja brzine, zvao Kajteza.

– Pisalo je da sam prekoračio brzinu i da je kazna 400 KM, oduzimanje vozačke i kazneni bodovi te da ako se plati u roku od osam dana kazna je upola manja. Zvao sam Kajteza da vidim šta da radim jer mi je bilo bitno da mi se ne deponuje vozačka – rekao je Rokvić.

Dodao je da je Kajtez rekao da donese nalog i 200 KM za kaznu što je uradio.

– Poslije nije ništa stizalo, a vozačka mi nije oduzeta niti su upisani kazneni bodovi – rekao je Rokvić.

Na pitanje suda zašto nije sam platio kaznu, on je rekao da se ne sjeća šta je pričao, da bi na kraju priznao da je suština razgovora sa Kajtezom bila da prođe kako mu ne bi bila oduzeta vozačka. Oba svjedoka, kao i ostali saslušani na suđenju govorili su da se zbog proteka vremena ne sjećaju svih detalja i onoga što su ranije pričali.

OPTUŽNICA

Optužnica tereti Kajteza da je sam u 12 navrata uzeo novac od vozača koji su prekoračili brzinu i prekršaje evidentirao na druga lica čime je omogućio da stvarni počinioci ne budu kažnjeni, da im se ne oduzimaju vozačke dozvole i ne upisuju kazneni bodovi.

Tako je u nekoliko slučajeva od vozača uzeo po 100 KM i platio 50 KM za kazne prekoračenja brzine koje je pisao na druga lica, a u nekoliko slučajeva je uzeo novac od vozača i kazne samo prebacio na druge osobe.

Sanelu Karagić Šumar terete da je u dogovoru sa Kajtezom u evidencijama počinjenih kazni u jednom slučaju evidentirala lice koje nije počinilo prekršaj prekoračenja brzine čime je omogućila da stvarni počinilac ne dobije zabranu upravljanja vozilom i kaznene bodove. Kajtez je i tada od stvarnog učionica prekršaja uzeo novac.

Share.