Cijene brašna u Srpskoj u narednim danima trebalo bi da porastu za deset odsto, ali to zasad neće uticati na cijene hljeba i pekarskih proizvoda.

Naime, kako su istakli naši sagovornici, do rasta cijene brašna dolazi zato što cijene pšenice rastu na berzama.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, ističe za “Nezavisne novine” da je na berzama došlo do skoka cijene pšenice, te da se tona pšenice zavisno od kvaliteta kreće od 190 do 270 evra.

“Tako bi cijene brašna u narednom periodu trebalo da budu više za 10 odsto nego što su sada”, kazao je Kos i istakao da bi vreća brašna od 25 kilograma trebalo da poskupi za dvije marke.

“Do rasta cijene došlo je zato što smo ove godine imali jak loš rod, jako loš kvalitet na domaćem tržištu ove žitarice, tako da kvalitetniju pšenicu moramo uvoziti”, kazao je Kos.

Dodaje da se pšenica koju će građani Srpske jesti u budućnosti ne nalazi u Srpskoj, nego u Mađarskoj i Srbiji, te, kako kaže, uvijek postoji mogućnost rasta cijena.

Ističe da se čeka kakav će ove godine biti rod kukuruza te se pretpostavlja da je više stradao nego pšenica, pa će i to dodatno podići cijenu pšenice.

“Na više cijene uticali su sama ponuda i potražnja, kao i vremenski uslovi”, kazao je Kos.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da je pšenica berzanska roba i njena cijena zavisi od kretanja na berzi.

“S obzirom na to da su naši poljoprivredni proizvođači u nedostatku skladišnih prostora nakon žetve riješili svoje zalihe tako da se oni sad ne mogu okoristiti od većih cijena, ali zato ljudi koji su otkupili mogu računati na tu veću cijenu”, kazao je Marinković.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, kazao je da više cijene brašna neće uticati na to da dođe do poskupljenja pekarskih proizvoda.

“Ako dođe do skoka cijene brašna za 10 odsto, to neće uticati da u pekarskom sektoru dođe do poskupljenja hljeba i ostalih proizvoda”, kazao je Trivić.

Da još neće biti više cijene hljeba, ali i ostalih peciva zbog rasta cijene brašna, kaže i Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina.

“Vidjećemo u nekom narednom periodu šta će se dešavati, koliko će uticaja imati rast cijene pšenice na berzama”, kazao je Pelemiš.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinja, ističe za “Nezavisne novine” da je poskupljenje brašna novi udar na džep potrošača.

“Ovo je ogroman udar na džep građana jer poskupljenja ne prate naše plate i penzije. Definitivno je poskupljenje veliki problem za ogroman broj potrošača”, istakla je Ilijićeva.

Share.