– Povodom 27. septembra – Svjetskog dana turizma, Republička stranka Srpske /RSS/ je građanima Bijeljine poklonila Free Walking Tour, turistički proizvod poznat u cijelom svijetu, koji podrazumijeva besplatnu turističku šetnju. Bijeljina i Semberija imaju sjajne turističke potencijale, a Free Walking Tour je način da budu adekvatno ispromovisani – izjavila je kandidatkinja RSS za odbornicu u Skupštini grada Bijeljina Jasna Pazarac Savić.

Savićeva, koja je inače diplomirani turizmolog, rekla je novinarima da je turizam veoma važna privredna grana, koju je Bijeljina, nažalost, zanemarila.

– Bijeljina spada u rijetke gradove u regionu koji ne koriste svoje turističke potencijale. Free Walking Tour podrazumijeva šetnju uz pratnju turističkog vodiča, unaprijed je određena tema i maršruta, a mogu da se obilaze kulturno-istorijski spomenici grada, gastronomska ponuda, vjerski objekti ili nešto sasvim drugo što je zanimljivo turistima. Mi ćemo danas obići značajne objekte, pomenuti istorijske ličnosti važne za Bijeljinu, ali i ideje koje su predložili odbornici RSS čijom realizacijom Bijeljina može da dobije nove turističke sadržaje i da postane turistički centar regije – navela je Savićeva.

Ona je predložila da Grad obezbijedi modernu multimedijalnu prostoriju za prikaze, virtuelne ture i sve ono što podrazumijeva moderni turizam.

– Naš grad i cijela Semberija imaju savršen geografski položaj, predivnu prirodu, bogatu istoriju, odlične preduslove za turizam. Ovdje postoji srednja škola za turizam, fakultet za turizam, ali mladi kadar nema posla. Nova Gradska uprava, na čelu sa našim gradonačelnikom Miletom Pejčićem, okupiće tim stručnjaka za turizam koji će se baviti ovim pitanjima. Turizam nije posao koji se završi u jednom mandatu, nego posao koji se priprema i razvija decenijama – istakla je Savićeva.

Kandidat Republičke stranke Srpske za gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić rekao je da grad Bijeljina više ne smije biti grad propuštenih prilika, te da turistička ponuda u budućnosti mora biti raznovrsnija.

– Turizam je grana privrede koja objedinjuje neke druge grane. Razvojem turizma, razvićemo ugostiteljsku ponudu, hotelijerstvo, i mnoge druge oblasti koje će Gradu donijeti prihode. Brinući o održivom razvoju, moramo da vodimo računa da se sve grane privrede jednako razvijaju, a svi znamo da je Bijeljina grad koji leži na dvije rijeke, blizu je EU, blizu Srbija, gravitira nam sigurno oko pola miliona ljudi, i zato je turizam veoma važan – zaključio je Pejčić.

Share.