Povodom godišnjice proboja Solunskog fronta, grupa patriota iz Bijeljine, članovi udruženja “Kralj Petar I Oslobodilac,” posjetila je značajna mjesta srpske ratne istorije – srpsko vojničko groblje u Bitolju, spomenik na Kajmakčalanu i Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Grčkoj. Ovom prilikom, Bijeljinci su odali počast precima koji su položili svoje živote za slobodu Srbije tokom Prvog svjetskog rata.

Među putnicima su bili: Goran Vukovljak, Goran Jovović, Mladen Dragić, Todor Mitrović, Slaviša Bojić, Jadranko Jovanović i Boro Stolica.

Srpsko vojno groblje u Bitolju

Mladen Dragić, jedan od organizatora ovog putovanja, izjavio je:
“Posjeta ovim svetim mjestima podsjeća nas na herojstvo naših predaka i važnost sjećanja na njihovu žrtvu. Kajmakčalan je simbol srpske hrabrosti i volje za slobodom, a svako ko ima priliku, treba da se pokloni na ovom svetom vrhu.”

Spomenik na Kajmakčalanu

Goran Jovović, Bijeljinac i jedan od učesnika, istakao je kako svake godine sve više ljudi iz Bijeljine posjećuje ovakva mjesta i prisustvuje ovim važnim datumima. Nedavno su učestvovali i na “Gučevskom maršu,” gdje su obišli spomen-kosturnice na vrhu Gučeva.

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

Kajmakčalan, poznat kao “Kapija slobode” sa svojim rovovima smrti i slave, jedan je od najznačajnijih simbola srpske borbe u Prvom svjetskom ratu. “Svi Srbi bi bar jednom u životu trebalo da se popnu na Kajmakčalan i poklone se našim herojima,” poručuju članovi udruženja.

Share.