Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu pošto je danas u četvrtfinalu nakon drame i produžetka porazila Australiju sa 95:90.

Izabranici Svetislava Pešića dobro su otvorili meč i sve je bilo u egalu prvih nekoliko minuta da bi onda Australijanci ubacili u brzinu više i brzom igrom i preciznim šutevima polako počeli da gomilaju prednost.

Poprilično nonšalantna igra u odbrani “orlova” dala je prostora razigranom Petiju Milsu i Džošu Gidiju da nemilice “pune” koš Srbije pa su prvu četvrtinu dobili sa +14 (31:17).

U istom ritmu su “kenguri” nastavili i u drugoj četvrtini i u jednom momentu su imali čak 24 poena prednosti.

Srećom uslijedila je nesportska lična greška Dante Egzuma koja je Australijance malo izbacila iz ritma a “orlovi” su malo živnuli i u odbrani na šta je sigurno uticalo Pešićevo žestoko obraćanje igračima tokom tajm-auta.

https://x.com/i/status/1820807258491510927

Prednost Australije polako se topila da bi na poluvrijeme “orlovi” otišli pri rezultatu 54:42 za rivala.

Treći period igre je donio još bolju igru Srbije, skok je proradio a krenule su ih i trojke pa je na pet minuta do kraja treće četvrtine Australija imala pola koša prednosti (60:59).

Uslijedio je mirniji dio igre a obje ekipe su nanizale nekoliko neuspješnih napada. Australija je izgledala kao ekipa koja je ispucala sva raspoloživa oružja dok je Srbija nastavila sa jačom odbranom koja je urodila plodom pa je u četvrti period igre ušla sa dva poena prednosti (67:65).

Ipak, posljednji period donio je izjednačenu igru a Australuju je u igru držao ofanzivni skok preko kojeg su dobijali šansu da isprave promašaje. Mnogo je lopti Srbija potrošila bropletim napadima što je omogućilo njihovom rivalu da održi priključak. U neizvjesnoj završnici Srbija je ima rezultat za prolaz (82:80) ali je Mils sekundu i po prije kraja pogodio sa izjednačenje i meč odveo u produžetak.

U dodatnih pet minuta bolje su se snašli “orlovi” i slavili sa konačnih 95:90.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Nikola Jokić sa 21 poenom a pratili su ga Bogdan Bogdanović sa 17 poena i Vasilije Micić sa 14.

Kod Australije su se istakli Mils sa 24 poena i Gidi sa 25.

Srbija će se u polufinalu sastati sa pobjednikom duela SAD – Brazil koji se igra večeras od 21.30 časova.

Share.