Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je prošle sedmice održana u Isfahanu u Iranu, učenici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine ostvarili su sjajne rezultate, donijeli su dvije bronzane medalje i jednu pohvalu.

Kako je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, bronzane medalje osvojili su učenici Miodrag Ostojić iz Bijeljine i Muhamed Numanović iz Tuzle, dok je Nedim Begović iz Mostara osvojio pohvalu.

“Čestitamo našim učenicima na uspješnom predstavljanju domovine. Rezultat sa prošlogodišnje Olimpijade koja je održana u Japanu je ostvaren i ove godine. Na ovogodišnjoj Olimpijadi je učestvovalo 46 država, tj. 193 učenika. Svaka država je imala pravo da pošalje maksimalno pet učenika”, navode iz Društva fizičara u FBiH.

Ističu da se medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike dodjeljuju na osnovu osvojenih bodova.

“Najboljih osam posto dobija zlatnu medalju, sljedećih 17 posto dobija srebrnu, zatim sljedećih 25 posto najboljih dobija bronzanu medalju te još 17 posto pohvalu, dok ostali učenici ne dobijaju priznanje”, istakli su oni.

Dodaju da je Međunarodna olimpijada iz fizike najstarije i najprestižnije takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola, a test u izradi eksperimentalnih zadataka, kao i test u rješavanju teorijskih zadataka traju po pet sati i rade se drugi i četvrti dan Olimpijade.

“Pored takmičarskog dijela Olimpijade, veliki dio je posvećen i posjetama kulturnim i istorijskim znamenitostima države domaćina. Ove godine domaćini su iskoristili svaki slobodni trenutak za organizaciju izleta i posjetu znamenitostima koje se mogli vidjeti u Isfahanu”, navode iz Društva fizičara u FBiH.

Predstavnici Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj olimpijadi bili su Mihailo Bogdanić, učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, Muhamed Numanović, učenik trećeg razreda ‘Richmond park schools’ u Tuzli, Miodrag Ostojić, učenik četvrtog razreda Tehničke škola ‘Mihailo Pupin’ u Bijeljini, Filip Krištić, učenik trećeg razreda Druge gimnazije Sarajevo, i Nedim Begović, učenik trećeg razreda Koledža Ujedinjenog svijeta u Mostaru. U pratnji učenika bili su Bojan Kovačević, Kenan Saračević i Benjamin Fetić”, stoji u objavi Društva fizičara u FBiH.

Napominju da su kao i svake godine mladi fizičari pozvani da se takmiče sa svojim vršnjacima u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadatka, kao i da Bosna i Hercegovina učestvuje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike od 1996. godine.

Napominju da zahvaljuju svim donatorima koji su pokrili veći dio troškova odlaska učenika na Međunarodnu olimpijadu iz fizike.

Share.