Saopštenje Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, izazvalo je burne reakcije u Republici Srpskoj.

“Dodik je u Parizu na otvorenju Olimpijskih igara. Nosi šal entiteta Republike Srpske i navija za Republiku Srbiju.

Republika Srpska se ne takmiči na Olimpijskim igrama. Nije država. Republika Srbija nije njegova domovina. Bosna i Hercegovina je država u kojoj je rođen i gde mu je dato (ili je uzeo) sve što ima. I on i njegova porodica.

Bosna i Hercegovina mu plaća put. Ustvari, građani Bosne i Hercegovine. Da bi on mogao da je ponizi. Da ponizi sve Bosance i Hercegovce. Pa dokle ćemo ljudi ovo trpiti?”

Hadžikadićevo saopštenje predstavlja još jedan u nizu pokušaja političara iz Federacije BiH da delegitimizuju osećaje pripadnosti i podršku koju građani Republike Srpske pružaju Srbiji. Ovakve izjave samo dodatno produbljuju podele i neprijateljstvo među građanima Bosne i Hercegovine, umesto da se neguje razumevanje i poštovanje različitih identiteta.

Političarima u Federaciji BiH očigledno smeta što Srbi u Republici Srpskoj navijaju za Srbiju, što je potpuno prirodno s obzirom na istorijske i kulturne veze. Ovakvi napadi na pravo građana da slobodno izraze svoje sportske simpatije samo pokazuju nedostatak tolerancije i neprihvatanje pluralizma u BiH.

Umesto da se fokusiraju na stvarne probleme građana i rade na poboljšanju života svih stanovnika BiH, političari kao što je Hadžikadić radije podstiču tenzije i sukobe. Vreme je da se svi politički akteri okrenu ka zajedničkim ciljevima i izgradnji bolje budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu i sportsku pripadnost.

Share.