Pripadnici Tajne službe evakuisali su Donalda Trampa sa predizbornog skupa u gradiću Batler u Pensilvaniji, nakon što se iz mase čulo nekoliko pucnja iz vatrenog oružja. Tramp, kojem su se oko uva i na licu videli tragovi krvi, prebačen u bolnicu. Napadač ubijen.

Agenti Tajne službe pomogli su Trampu da ustane i hitno ga izveli sa bine. Nakon što je ustao, na Trampovom licu mogla se videti krv. Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima je izlazeći sa bine ponovo uzvikivao ka gomili sa podignutom pesnicom.

Pokušaj ubistva sa posledicama po nacionalnu bezbednost

Odeljenje za nacionalnu sigurnost američkog ministarstva pravde će uskoro pokrenuti istragu o pokušaju ubistva Donalda Trampa, javlja Njujork tajms.

Pokretanje takve istrage predstavlja jasan pokazatelj da ovo ministarstvo ne smatra pucnjavu u Batleru izolovanim incidentom, već pokušajem ubistva sa posledicama po nacionalnu bezbednost, objašnjava njujorški dnevnik.

Tajna služba: Jedna osoba mrtva, dvoje ljudi sa skupa kritično

Američka tajna služba, agencija odgovorna za bezbednost predsednika, njihovih porodica i ključnih političkih ličnosti potvrdila je i da je napadač “neutralisan”, ali ne i njegov identitet.

Portparol službe Entoni Guljelmi rekao je da je ispaljeno “više” hitaca ka bini na kojoj je govorio Donald Tramp – i da su pucnji došli “izvan mesta mitinga”.
Guljelmi je takođe potvrdio da su agenti Tajne službe “neutralisali” strelca, i da je on mrtav.

“Američka tajna služba brzo je odgovorila zaštitnim merama i bivši predsednik je bezbedan. Jedan osoba koja je prisustvovala skupu je poginula, dok su dve teško povređene. Incident je trenutno pod istragom i Tajna služba je zvanično obavestila Federalni istražni biro (FBI)”, naveo je on na mreži Iks.

Napadač pucao sa uzdignute pozicije, Tramp ranjen u uvo

Napadač koji je ubio jednu osobu i ranio Donalda Tramp još dvoje učesnika predizbornog skupa u Baltelu, pucao je sa uzdignute pozicije nedaleko od mesta na kojem je predsednički kandidat republikanaca držao govor, rekao je portparol Tajne službe.

Jedan od metaka, koje je ispalio napadač, prošao je kroz gornji deo uva Donalda Trampa.

Prema tvrdnjama američkih medija, tokom pucnjave ispaljeno je šest ili sedam hitaca, pre nego što je napadač ubijen, najverovatniji hicima koje su ispalili snajperisti Tajne službe.
Istragu o ovom događaju, osim Tajne službe, vode i ministarstvo pravde i Federalni istražni biro.

Još uvek nema informacija o motivu napadača.

Share.