BROD američke obalne straže na rutinskoj patroli u Beringovom moru naišao je na nekoliko kineskih ratnih brodova u međunarodnim vodama, ali unutar isključivog gospodarskog pojasa SAD-a, rekli su sinoć zvaničnici, a prenosi AP.

Posada je otkrila tri plovila otprilike 200 kilometara severno od prolaza Amchitka na Aleutskim ostrvima, rekla je obalska straža u saopštenju. Ubrzo zatim, posada helikoptera iz vazdušne stanice obalske straže Kodiak uočila je četvrti brod otprilike 135 kilometara severno od prolaza Amukta.

Sva četiri kineska “plovila su u međunarodnim vodama, ali još uvek unutar američke isključive ekonomske zone”, koja se prostire 370 kilometara od obale SAD-a, stoji u saopštenju.

Djelovali u skladu s međunarodnim pravilima
“Kineski brodovi su delovali u skladu s međunarodnim pravilima i normama,” rekla je kontraadmiralica Megan Dean, komandant tamošnje obalske straže. “Isplovili smo kako bismo osigurali da ne bude poremećaja u interesima SAD-a u pomorskom okruženju oko Aljaske.”

To nije bio prvi put da su brodovi kineske ratne mornarice plovili blizu voda Aljaske. U septembru 2022. uočena je krstarica s navođenim raketama iz Kine u Beringovom moru, godinu dana pre brodovi obalske straže u Beringovom moru i severnom Tihom okeanu naišli su na kineske brodove, oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Američka vojska rutinski provodi ono što naziva “operacijama slobode plovidbe” u spornim vodama u Aziji koje Kina smatra svojima, raspoređujući mornaričke brodove u Južnom kineskom moru. SAD kaže da je sloboda plovidbe u vodama u američkom nacionalnom interesu.

Share.