Američki predsednik Džo Bajden prkosno je odbacio pozive da se povuče iz predsedničke trke protiv republikanskog protivnika Donalda Trampa, što predstavlja izazov njegovim kolegama demokratama koji su zabrinuti da će njegove godine odbiti glasače.

„Kandidujem se i ponovo ću pobediti“, rekao je 81-godišnji Bajden svojim pristalicama u vatrenom govoru u petak u Medisonu u Viskonsinu. Zatim je u intervjuu za ABC News rekao da je on najbolji demokratski kandidat da na izborima 5. novembra spreči Trampa da se vrati u Belu kuću i da ga samo „svemogući Bog“ može ubediti u suprotno.

Bajden se suočava s pobunom unutar sopstvene stranke, koja uključuje donatore, zakonodavce, neke demokratske zvaničnike i stratege, koji žele okončati njegovu kampanju nakon loše debate protiv Trampa 27. juna. Čini se da jučerašnji događaji nisu nimalo ublažili zabrinutost nekih demokrata.

Ankete: Trampova prednost raste

U nadolazećim danima članovi stranke mogli bi odlučiti hoće li podržati predsednika ili ne. Danas će potpredsednica Kamala Haris govoriti u Nju Orleansu na festivalu Essence, godišnjem festivalu kulture i muzike koji sponzoriše časopis Essence, čija je publika crnkinje.

Haris se spominje kao potencijalna zamena za Bajdena. Haris je juče nakon Bajdenovog skupa u Medisonu objavila poruku podrške na X-u, nekadašnjem Tviteru, rekavši da je predsednik posvetio svoj život borbi za Amerikance.

„Znam da smo svi u ovom trenutku spremni boriti se za njega“, rekla je. Neke ankete pokazuju da je Trampova prednost u odnosu na Bajdena sve veća, a demokrati se brinu da bi zabrinutosti oko predsednikovih godina i zdravlja mogle dovesti do manjeg broja glasova.

Senator Mark Vorner iz Virdžinije planira sastanak u ponedeljak na kojem će se raspravljati o Bajdenovoj kandidaturi. Bajden danas nema javnih događaja na rasporedu.

Share.