Džulijan Asanž, koji je od danas i zvanično slobodan čovjek, vratio se u Australiju, a najemotivniji susret imao je sa svojom suprugom Stelom.

Po slijetanju aviona na aerodrom u Kanberi, Asanž je izašao iz letjelice, a dočekali su ga brojni novinari i pristalice koji su mu aplaudirale i skandirale.

Kamere su zabilježile trenutak kada je Asanž zagrlio svoju suprugu, odigao je od zemlje i poljubio, a potom je zagrlio svog oca.

Podsjetimo, pravna saga, koja je trajala više od decenije okončana je tako što je Asanž potpisao sporazum sa američkim tužilaštvom.

Asanž je priznao krivicu po jednoj tački optužnice i nakon toga je proglašen slobodnim čovjekom.

U zapanjujućem preokretu, osnivač Vikiliksa pušten je iz strogo obezbijeđenog zatvora u Londonu u ponedjeljak popodne i ukrcao se u privatni avion koji ga je odveo na Severnio Marijanska ostrva kako bi formalizovao sporazum, prenosi “Telegraf”.

On se na sudu zvanično izjasnio krivim za nezakonitu zavjeru radi dobijanja i širenja povjerljivih informacija o njegovoj navodnoj ulozi u jednom od najvećih kršenja povjerljivog materijala u američkoj vojnoj istoriji.

“Jesam, kriv sam za ono što mi se stavlja na teret”, rekao je Asanž u Saipanu, američkim ostrvima koji su udaljeni oko 6.000 kilometara od Havaja.

Na pitanje sudije Ramone Manglone, da opiše šta je uradio da bi bio optužen, Asanž je rekao: “Radeći kao novinar, ohrabrio sam svoj izvor da pruži informacije za koje je rečeno da su povjerljive kako bih te informacije objavio. Vjerujem da je Prvi amandman zaštitio tu aktivnost… Vjerujem da su Prvi amandman i Zakon o špijunaži u suprotnosti jedan sa drugim, ali prihvatam da bi bilo teško dobiti takav slučaj s obzirom na sve ove okolnosti.”

U izricanju presude, sudija je rekla da Asanž ima pravo na “kredit” koji je proveo u britanskom zatvoru.

“Izgleda da je period od 62 mjeseca koji ste proveli u zatvoru pravičan i razuman. Moći ćete da izađete iz ove sudnice kao slobodan čovjek”, rekla je sudija.

Inače Asanž je prethodno odbio da kroči u kontinentalni dio SAD, pa su tužioci tražili da se svi postupci održe u jednom danu u američkom saveznom sudu sa sjedištem na Sajpanu, najvećem ostrvu i glavnom gradu Sjevernih Marijanskih ostrva.

Nakon ročišta, on se ukrcao u avion, koji ga je odveo njegovoj porodici u Australiju.

Share.