Sredina je novembra, a na imanju Đorđa Vakčića u selu Mala Obarska uveliko se beru zrele jagode. Crvene plodove ubiraju svakodnevno, a svaki dan ih iznenadi i novo cvjetanje. Za 40 godina koliko se bavi proizvodnjom jagode, ovakav fenomen ne pamti.

Svemu tome doprinijele su visoke temperature za ovo doba godine. Iako ukusne i slatke, zrele jagode u ovo vrijeme potencijalni su problem za predstojeću sezonu.

“U mojih tih koliko godina radim, ja još nisam zapamtio da je ovako bilo. Bilo je još toplije jeseni, ali ovakvo nešto, da jagoda sad cvjeta, da daje sad ovakve plodove, to još nisam doživio. I to će nam se odraziti u proljeće. Neće to na dobro da izađe. Ako ništa drugo, popravićemo mi to, ali to će jako puno da košta. Trebaće mnogo više rada, radne snage, što je je poskupjelo, da se to iskida, da se isiječe, da ostane to za proljeće, da bi imali puni rod u proljeće”, rekao je Đorđe Vakčić, proizvođač jagode iz Male Obarske kod Bijeljine.

U proljeće će za jagodu biti potrebno mnogo hrane jer će novembarsko cvjetanje da je isrpi, kaže Đorđe. Zbog toga, čim vide cvijet, sijeku ga, ali sunce im prija pa se među zelenim listovima vrlo brzo zacrveni plod.

“Neobično je da se sad u novembru, polovina gotovo novembra, da se jede jagoda. Stvarno je nešto neobično. Ima u marketima, hipermarketima, ali to je uvozno. Ko zna odakle je, šta je, koliko ima pesticida i šta ima u sebi, ovo je 100% domaće. Tako da, obraduju se i djeca kada naberem. Pređemo pa ostane koja ako smo preskočili, nismo je vidjeli, pa drugi put kad pređemo ona je crvena, tako da se obraduju. Ali, lijepa je, lijepog ukusa”, rekao je Vakčić.

Đorđe Vakčić sadnicu jagode proizvodi sam. Sredinom avgusta zasijao je oko 8000 sadnica na površini od dva dunuma. Prihranili su i zaštitili ovu voćku kako bi preživjela zimu, ali ona sve od sebe daje da ugleda svjetlost dana i u novembru. Iako će to Vakčićima donijeti pune ruke posla i dodatne finansijske rashode, nadaju se da će ovako dobro rađati i u sezoni.

Share.