in

Poznato odakle je krenula letjelica koja je pala u Zagreb

Foto: FAH

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica koja je u četvrtak uveče pala u Zagreb je u vlasništvu ukrajinske vojske, a sve do glavnog grada Hrvatske došla je zbog greške u navigacijskom sistemu.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Riječ je o letjelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je poletjela s aerodroma Vinjica na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod Kijeva.

Ranije su se oglasile i rumunske i mađarske vlasti jer je letjelica ušla i u njihove vazdušne prostore. Rumunske vlasti saopštile su da je letjelica bila samo tri minuta u njihovom vazdušnom prostoru zbog čega nisu stigli da reaguju, te da je došla iz Ukrajine i nastavila prema MHrvatski portal 24sata saznaje da je letjelicu rumunski radar presreo nedugo nakon što je napustila vazdušnu luku i nastavio da prati “niski i brzi objekt”.

Oko 23 sata letjelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letjelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sistemu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine.

Uznemirujuće: Muškarac zbog 1 KM napao radnika na parkingu, udario ga šakom u glavu

Dodik i Džaferović na doručku kod Erdogana u Antaliji