Policija u Nemačkoj sa strepnjom očekuje dolazak nove generacije navijača Engleske na Evropsko prvenstvo, piše Guardian.

Utakmica Engleske protiv Srbije, koja je označena kao visokorizična zbog straha od nasilja, održaće se u nedelju u Gelsenkirhenu, gde se očekuje dolazak preko 30.000 engleskih navijača, od kojih samo 20.000 ima ulaznice. Takođe, očekuje se i 10.000 srpskih navijača.

Organizatori su posebno nervozni zbog reputacije oba navijačka tabora. Policija je upozorila da bi čak 500 srpskih huligana moglo doći sa namerom da izazove nasilje.

Na otvorenom treningu Srbije u četvrtak, došlo je do prekida kada su pirotehnička sredstva lansirana prema policiji nakon što je obezbeđenje zaustavilo jednog mladog navijača da uđe na teren.

Pandemija COVID-a i visoki troškovi Svetskog prvenstva u Kataru značajno su ograničili putovanja navijača. Sada postoji nova, neproverena generacija engleskih navijača koji su bili tinejdžeri na poslednjem Evropskom prvenstvu 2016. godine. Both je istakao da je teško predvideti kako će se ovi navijači ponašati.

Profesor Geoff Pearson sa Univerziteta u Mančesteru, koji je savetovao Ministarstvo unutrašnjih poslova o huliganizmu, smatra da nemačka policija ima najbolje šanse da upravlja situacijom. On veruje da bi loše policijsko postupanje moglo dovesti do masovnih nereda, ali da će nemačke vlasti, koje imaju stroge ovlasti za preventivno hapšenje, moći da kontrolišu situaciju.

Guardian piše da, uprkos zabrinutosti, nemačka policija ima iskustvo iz prošlosti, kao i da će blisko pratiti srpske grupe i kontrolisati eventualno nepristojno ponašanje engleskih navijača.



Izvor:
Share.