Pred meč Srbije i Slovenije u drugom kolu grupne faze Evropskog prvenstva na konferenciji za medije govorili su Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije i Aleksandar Mitrović, najbolji strelac u istoriji reprezentacije.

Dragan Stojković Piksi na početku konferencije najavio je promene u odnosu na utakmicu sa Engleskom i istakao je da mu niej važno koji će igrač šutirati penal.

„Neka šutne bilo ko, samo neka ga da, nebitno je ko ga šutne. Jedan ili drugi. Najvažnije je da staviš loptu u mrežu. Biće dve promene u odnosu na utakmicu sa Engleskom“, rekao je Piksi.

Selektor je naglasio da protiv Slovenije planira Dušana Tadića u startnoj postavi i potvrdio je da se kapiten reprezentacije izvinio zbog svoje izjave o tome da je najspremniji igrač u timu.

„Izvinjenje, ništa specijalno, možda je to vama interesantno. Rekao je šta je rekao, izvinio se, idemo dalje, najvažnija je Slovenija koja je pred nama. Možete da ga očekujete!“ rekao je selektor Stojković.

Potom je pričao o narednom protivniku i o tome šta Orlovi neće smeti da dozvole.

„Oni i da hoće da srljaju, ne mogu, imaju Šeška i Šporara i igraće dugim loptama, jednostavno ne smemo da dozvolimo da se jurimo sa njima. Izuzetno su organizovana i tvrda ekipa, sistem nije iznenađenje, mora da se obrati pažnja na neke stvari. Mi smo razgovarali o tome i imaćemo kratku video-analizu, da igrači dobiju punu informaciju“, istakao je Piksi.

Kako kaže nema razloga da ne bude optimista pred susret sa Slovenijom.

„Optimista sam, što ne bih bio, mi izlazimo na teren da vas dobijemo, svidelo se to vama ili ne. Verujemo u naš tim i učinićemo da vas pobedimo. Nećemo ići sa razmišljanjem o nekom drugom rezultatu. Biće dobra utakmica, sigurno, prava atmosfera, puno Slovenaca i Srba na tribinama, verujem da će zajedno otići posle na pivo, pa ko pobedi neka plati. Radujem se što igramo sa Slovenijom“, poručio je Stojković.
Atmosfera je dobra, a selektoru smeta samo jedno.

„Stalno traže da se skenira, zato sam nervozan. Nema drugih problema… Kako uđem, skeniranje, dokle više!? Kao da ulazimo u NASU, a ne stadion. Moramo da poštujemo pravila“ rekao je Piksi.

Govorio je i o tome kako će motivisati ekipu.

„Oni su uvek motivisani sem kad igraju prijateljske utakmice, onda se teško motivišu. Uobičajena situacija, održite sastanak, kažete im šta imate, oni su svesni važnosti turnira i mnogo je lepo biti ovde. Ako ti se pruži šansa da uradiš nešto više, moraš to da iskoristiš. Momci su spremni, na treningu je sve bilo fenomenalno, biće u potpunosti da odgovorimo na izazov koji se zove Slovenija“, rekao je Stojković.
O narednoj utakmici potom je govorio i Aleksandar Mitrović.

„Sigurno da imaju individualni kvalitet i u napadu, gde su Šeško i Šporar, ali mislim da neće biti iznenađenja. Mi sve znamo o njima i oni o nama. Neće tu biti nikakvih iznenađenja sa obe strane”, rekao je Mitrović.

Upitan je rekorder reprezentaciju Srbije po broju golova i da li misli da ga se Slovenci plaše?

„Bilo bi lepo da postignem gol, ja se nadam. Igrali smo dva puta i obe utakmice smo bili bolja ekipa“, poručio je Mitrović.

Selektor je potom govorio o tome koliko Orlovima znači podrška koju imaju sa tribina.

„Podrška u svakom slučaju znači, videli ste i u Gelzenkirhenu kako je to bilo, hvala im na tome. Sutra će takođe biti veliki broj navijača i to je motiv za nas. Predstavlja i jednu odgovornost. Imate odgovornost i prema nekome ko vas podržava, dobro je da se reprezentacija voli i podržava, borimo se da ponašanjem koje imamo da budemo pravi primer kako se bori za svoju zemlju i kako se igra za svoje navijače“, rekao je Piksi.

Cilj je pobeda, nije važno sa koliko postignutih golova.

„Goleada ili čvrsta? Nije bitno, bitno da se dobije utakmica i da sateraš protivnika i uvališ mu jedan, dva, tri… To nije lako“, ističe selektor.

Našalio se Stojković na račun braće Sergeja i Vanje.

„Oni su braća, ali se svađaju svakog dana. Ne vole se. To je neverovatno, ali su i dalje u nacionalnom timu. Sve je sjajno, neobično je imati braću u državnom timu. Veoma sam srećan što ih obojicu imam u timu, oni su pravi profesionalci… Sergej će uskoro dobiti i drugo dete. Dobro je radio ove godine. A nadam se i da će Vanja isto“, rekao je Piksi.

Prisetio se Evropskog prvenstva 2000. godine.

„Problem je što Srbija nema mene danas, sećam se naravno, bilo je 0:3, pa 3:3. Bila je to jedna od najlepših utakmica te godine“, rekao je Piksi.

Ponovo se povela polemika o penalu, a Mitroviću je važno samo da se taj penal dogodi, za ostalo će čini se lako.

„Ja nikada nisam odlučio ko će šutirati, možda bi trebalo da kažem”, rekao je Piksi.

„Nek bude penal, dogovorićemo se“, dodao je Mitrović.

Kako je srpski napadač prihvatio izmenu u meču sa Engleskom?

„Nervoza na mom licu? Mislim… Recite mi igrača koji voli da bude zamenjen. Kad je Evropsko prvenstvo, to su bitne utakmice, hoćeš da budeš na terenu. Selektor donosi odluke i kad ste igrač sve gledate iz svog ugla. Ali, kada se stavite u njegovu kožu, imate 25 igrača. Bio sam nervozan, ohladio glavu i smirio se“, rekao je Mitrović.

Na to je imao komentar selektor.

„Da smo vodili, ne bi bio nervozan“, dodao je Stojković.

Nastavio je potom Mitrović.
„Jeste, istina je.Možemo Tadić i ja da igramo zatvorenih očiju, pokazali smo to već“, poručuje fudbaler Al Hilala.
Selektor je potom govorio o tome kako je Dušan Vlahović odigrao prvu utakmicu.

„To je dobar fudbaler koji dosta radi za tim i zadovoljan sam kako igra. Naravno, čekamo da Mitrović i Vlahović daju golove jer je to njihov posao, ali nekada nije lako. Uradio je posao za tim i nadam se da će obojica nastaviti da stvaraju šanse“, rekao je Piksi.
Slovenci Srbiju vide kao favorita.

„Nismo, vi ste krenuli super, osvojili ste bod… Što bismo mi bili favoriti? Biće teška utakmica, ko god mislio da je Slovenija lak protivnik, taj se vara. Oni su motivisani, jaki, Kek je sjajan trener, igrači su odlični i može svakom da napravi problem. Sa druge strane mi gledamo da pobedimo Sloveniju, to je sportski i ljudski razmišljati, sve radimo da vas pobedimo. Ako budete bolji, čestitaćemo i idemo dalje. Ali, da ćemo vas staviti u problem, nemajte dilemu“, rekao je selektor Stojković.

„Biće teška utakmica, ali ja ne bih bio ovde da ne verujem. Verujem u moje momke da možemo do pobede, to nije nikakvo potcenjivanje Slovenije“, poručuje Piksi.



Izvor:
Share.