Pokret Taliban saopštila je da su SAD dužne da izvedu svoju vojsku iz Avganistana do 11. septembra.

„Objavili su da će izvesti sve svoje trupe do 11. septembra, a mi ćemo se pridržavati toga da ih nećemo napadati“, rekao je predstavnik talibana Suheil Šahin.

Inače, 11. septembar predstavlja simbolični datum budući da se na taj dan dogodila serija terorističkih napada u Americi.

Sećanje na 11. septembar

Podsetimo, napad na kule „bliznakinje“ u Njujorku dogodio se 11.septembra 2001 godine. Samoubilački napad terorista trajao je 51 minut. Tog jutra, 19 pripadnika Al Kaide su oteli četiri aviona, puna putnika i goriva.

Prva letilica udarila je u osam sati i 46 minuta u jednu od kula „bliznakinja“ Svetskog trgovinskog centra. Sedamnaest minuta kasnije drugi avion se zario u drugi neboder.

Zgradu Pentagona u Vašingtonu, u devet sati i 37 minuta, udario je treći avion. Četvrti se, pod nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji. Pretpostavlja se da je njegov cilj bila ili Bela kuća ili jedna nuklearna elektrana.

Odgovornost za teroristički napad preuzela je Al Kaida, a američke snage su 7. oktobra pokrenule ofanzivu protiv radikalnih islamista u Avganistanu kao odgovor na napade.

Share.