PRIPADNICI Helikopterske jedinice MUP Srbije prethodnih dana uložili su nadljudske napore kako bi pomogli grčkom narodu u gašenju katastrofalnih požara koji su zadesili ovu zemlju.
ПОЖАРИ УЧВРСТИЛИ БРАТСТВО! Српски ватрогасци завршили вишедневну интервенцију у ГрчкојFoto MUP Srbije

U znak zahvalnosti, plakete su im u subotu u grčkoj vojnoj bazi Tanagra uručili general major Hristos Lambris i komandant eskadrona pukovnik Mihail Koirtis.

Komandant srpske helikopterske jedinice Nenad Nedić zahvalio se na ukazanom poverenju i priznanju, naglasivši da su, prolazeći kroz teške trenutke, pripadnici ove dve jedinice postali braća.

Grčkim kolegama pomagalo je 37 srpskih vatrogasaca spasilaca, 14 vozila i Helikopterska jedinica MUP. Vatrogasci spasioci iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva u subotu su krenuli kući iz Grčke, dok se povratak pripadnika Helikopterske jedinice MUP Srbije očekuje u nedelju.

– U našem iskustvu nismo imali priliku da radimo u područjima koja su zahvaćena ovolikim nivoom požara, tako da smo po dolasku na Eviju bili svesni da je celo ostrvo pokriveno dimom – rekao je ranije komandant Helikopterske jedinice MUP Nenad Nedić.

Foto MUP Srbije
Pre nekoliko dana, srpski vatrogasci spasioci koji su danima branili sela od vatre na severnoj Eviji, dobili su od meštana na poklon ikonu Bogorodice. Naši heroji odlučili su da je poklone Vladi Plemiću, rukovodiocu ove akcije u Grčkoj. On je, kako je rečeno iz MUP, pokazao svoje višedecenijsko iskustvo, predvodio srpske vatrogasce, delio im savete, brinuo danonoćno o njima i spremio ih za bezbedan povratak kućama i porodicama u Srbiji.

– Mnogo vam hvala na pomoći i neka Devica Marija bude sa vama u svakom trenutku. Monokarija Evije – piše u posveti na ikoni.

Inače, grčke vatrogasne jedinice nastavile su i u subotu da gase manje požare na Peloponezu, u područjima Gortinije, drevne Olimpije, u Iliji i istočno od Manija, a glavni požari su obuzdani. Ovde se nalaze i 35 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila iz Češke, 240 vatrogasaca i 60 vatrogasna vozila iz Francuske, 244 vatrogasca i 56 vatrogasnih vozila iz Nemačke i 40 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz Austrije, prenose grčki portali.

Share.