Komandant Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nenad Nedić, koji sa svojim pripadnicima učestvuje u gašenju požara na Eviji izjavio je danas da je samo juče ova jedinica u 30 naleta, iznad sjeverozapadnog dijela ostrva, izbacila 35 tona vode, na dva sela koja su bila ugrožena požarom a koji je krajem dana lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Nedić je istakao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja je u Grčku poslala vazduhoplove i precizirao da je uz Švajcarsku koja je poslala tri, Srbija kao pomoć grčkom narodu poslala tri helikoptera, dva “bel 212” i “H-145”, sa 14 članova posade, pilotima i vazduhoplovnim mehaničarima.

“Taj podatak govori o kapacitetima sa kojima raspolaže naše Ministarstvo unutrašnjih poslova”, rekao je Nedić.

Prema njegovim riječima, posada sa helikopterima smještena je u vojnoj bazi Tanagra, koja se nalazi 20 minuta leta od sjevernog dijela ostrva, koji je prostor angažovanja srpskih helikoptera.

Pripadnike Helikopterske jedinice, koji na ostrvu Evija zajedno sa grčkim kolegama ulažu nadljudske napore u borbi sa vatrenom stihijom koja je zahvatila ovo ostrvo, danas je posjetio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je istakao da je ponosan na pripadnike ove jedinice koji su nakon maksimalnog angažovanja na gašenju požara u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, neumorno nastavili rad kako bi pomogli bratskom grčkom narodu u borbi sa požarima koji su ih zadesili.

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a, nakon gašenja požara u Srbiji i angažovanja u Sjevernoj Makedoniji, po naređenju predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeni su u Grčku, kako bi pomogli u savladavanju požara koji su zahvatili ovu zemlju.

Inače, kako piše “Telegraf.rs”, za 13 dana koliko su spojili na požarima u Srbiji, Republici Srpskoj, Sjevernoj Makedoniji i sada u Grčkoj, nadlijetali su više od 150 sati, što je veoma mnogo.Izvor:
Share.