Angela Merkel, njemačka kancelarka, će u srijedu, 18. avgusta, u svom kabinetu primiti Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika, Valentina Incka, saznaju Nezavisne.

Kako nam je rečeno, tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na naše pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuju sa Šmitom, odgovoreno nam je kratko da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom, nakon što je njegov prethodnik Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

Po svemu sudeći, Šmit je odabrao da ne nastavi Inckovim putem, već da pokuša stvari rješavati dogovorom i dijalogom unutar BiH, ali to će biti nemoguće ako ne bude bilo mogućnosti da se organizuju susreti i sastanci. Predstavnici međunarodne zajednice, stali su iza Šmita, ali se za sada ponašaju povučeno i odmjereno.

Prema kalendaru kancelarke Merkel, dva dana nakon ovog sastanka ona putuje na sastanak s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije u Moskvu, a očekuje se da će imati susret i s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Share.