Antivakcinaši u Pruhonjicama kraj Praga napali su danas češkog premijera Andreja Babiša na predizbornom mitingu i promociji njegove predizborne knjige.

On je morao da se skloni u obližnju slastičarnu pošto su ga gađali jajima, a policija je uhapsila dvojicu izgrednika.

“Bili su ovdje iz Bloka slobodan, antivakcinaši i pogodili su me jajetom u glavu. Takođe i 12-godišnju djevojčicu. Jednu gospođu su šamarali zato što je čekala da joj potpišem knjigu”, opisao je tabloidu Bleskizgred premijer Babiš.

Babiš je danas u Pruhonjicama, gdje živi sa porodicom, na trgu potpisivao predizbornu knjigu u kojoj hvali uspjehe vlade i lične, i dijelio građanima sladoled na mitingu pred oktobarske parlamentarne izbore.

Još prije mitinga udruženje građana Milion trenutaka za demokratiju iscrtalo je jutros na trgu gdje je organizovan miting kredom bijele krstove za više od 30.000 žrtava pandemije kovid-19 u Češkoj, kao što su učinili u martu, tada sa dozvolom gradskih vlasti na Staromnjestskom trgu u Pragu.

“Andrej Babiš u svojoj kampanji nastoji da odvuče pažnju sa svih svojih skandala. Prije svega od svoje odgovornosti za haotično upravljanje državom u vrijeme pandemije. Željeli smo da podsjetimo da time što će dijeliti sladoled na trgu tu odgovornost za niz uništenih života neće sakriti”, kazao je šef udruženja Benjamin Rol.

Poslijepodne su se na mitingu pojavili češki antivakcinaši sa češkim zastavama i transparentima “Vakcine su opasne” i nekoliko desetina približilo se štandu gdje je premijer potpisivao knjigu da bi jedan od demonstranata bacio jaja i pogodio premijera.

Specijalci češke policije za razbijanje demonstracija premijera su odveli u obližnju slastičarnu uz uzvike mase “Andrej, izlazi dok te ne zabrane”, parafrazirajući slogan premijerove knjige “Dijeli dok ne zabrane”.

https://twitter.com/VacDol/status/1423999275919454210?s=20

Muškarca koji je bacio na premijera jaja i još jednog demonstranta policija je uhapsila uz bučne proteste ostalih antivakcinaša koji su opkolili policijsko vozilo i pokušali da spriječe da ih policija odveze u pritvor.

Share.