“Kad završimo ovu misiju, završit ćemo najduži američki rat u istoriji, koji je trajao 20 godina. Sad vidimo da nema te vojne sile koja može uspostaviti demokratiju u Afganistanu, zemlju koja je poznata kao ‘groblje carstava’. Počinili smo mnoge greške u proteklim decenijama, ali ja neću prenijeti tu odgovornost na sljedećeg predsjednika. Ne želim zavaravati američki narod i reći mu da nam treba još samo malo vremena. Ja sam predsjednik SAD-a i ta priča staje ovdje, sa mnom. Ne žalim za odlukom da se povučemo iz Afganistana i želi zadržati fokus na ostalim prijetnjama širom svijeta”, rekao je Biden.

“Odobrio sam slanje još 6000 vojnika u Afganistanu kako bi izvukli Amerikance i naše afganistanske saveznike. Sigurno smo zatvorili našu ambasadu i izvukli naše diplomate. U narednim danima izvući ćemo hiljade američkih državljana iz Afganistana. Već smo izvukli 2000 Afganistanaca i njihove obitelji i smjestili ih u SAD. U narednim danima izvući ćemo još ranjivih Afganistanaca koji su radili za američku ambasadu i naše agencije. Pitaju me zašto nismo ranije izvukli Afganistance – zato što sami nisu htjeli otići i nadali su se da se ovo neće dogoditi tako brzo. Naša vojska obavlja tu zadaću profesionalno i učinkovito. Poručili smo talibanima da, ako nas napadnu, odgovor će biti silovit. Obranit ćemo naše ljude razornom silom”, rekao je Biden.

“Za sve one koji su izgubili voljene u Afganistanu, za sve vojnike koji su ostavili svoje živote i udove tamo, ovo je duboko lično. Bio sam u Afganistanu dok je rat trajao, bio sam u Kandaharu i drugim mjestima. Proveo sam vrijeme s našim trupama i shvatio sam što je moguće, a što nije. Nastavit ćemo podržavati Afganistance kroz diplomatiju, nastavit ćemo zagovarati prava ljudskih prava žena i djevojčica u Afganistanu. Ali pravi način za to nije beskonačni vojni sukob, nego diplomatija, ekonomija i pozivanje svijeta da nam se pridruži”, rekao je Biden.

“Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorisati”, rekao je.

“Kina i Rusija ne bi htjeli ništa više nego i dalje trošimo milijarde u Afganistanu. Kad sam ugostio afganistanskog predsjednika u u Bijeloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna boriti se u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili. Gospodin Ghani me uvjeravao da će se njihova vojska boriti”, rekao je.

“Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem se Afganistanci nisu spremni boriti. Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im svako oružje koje smo mogli, plaćali smo njihove plate. Pružali smo im podršku iz zraka. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu”, rekao je Biden.Izvor:
Share.