NEDJELJNI derbi Wisle Plock i Kielcea glavna je tema u svijetu rukometa, a scene sukoba igrača i trenera završile su čak i na udarnim pozicijama naslovnica španske Marke. Prvi ovosezonski “Sveti rat”, kako se naziva ovaj derbi, u poljskom prvenstvu završio je pobedom domaće Wisle 29:25, ali su ga obeležile stvari koje nemaju veze sa rukometom.

Maqueda ugrizao Terzića
O tome kakva je bila utakmica dovoljno govori to što su sudije dodelile čak 21 isključenje, a pokazan je i plavi karton, najveća moguća kazna u rukometu. Plavi karton dobio je Španac iz Kielcea, Đorđe Maqueda, koji je tokom utakmice na terenu za rame ugrizao protivnika Mirsada Terzića, legendarnog reprezentativca Bosne i Hercegovine. Opisanu situaciju možete videti na sledećem video snimku.

Španski treneri se žestoko izvređali, malo je falilo da se potuku
Posle utakmice u žestok sukob su ušli i treneri, koji su pritom sunarodnici. Iz Wisle tvrde da je njihov trener, Španac Havi Sabate, nakon utakmice čuo kako mu suparnički trener Talant Dušebajev viče: “Kurvin sine, ubiću te!” Dušebajev ga je nakon toga i pljunuo, požalio se Sabate.

Iz Kielcea su, pak, izneli drugu stranu priče. Oni tvrde da je Dušebajev bio isprovociran te da je odgovorio na rasistički povik Sabatea. Trener Wisle navodno mu je doviknuo “kineska kurvo”, što je razbesnelo Dušebajeva, naturalizovanog Španca koji je rodom iz Kirgistana i smatra se jednim od najboljih rukometaša svih vremena.

Malo je falilo da dođe i do fizičkog sukoba između trenera, a razdvajao ih je i Sandro Meštrić, golman hrvatske reprezentacije i Kielcea.

Dušebajev govori o napadu na državu, Sabate vodi sukob na sud
Iz Kielcea su posle utakmice objavili i saopštenje u kojem su se požalili na rasističke uvrede domaćih navijača, ponajpre upućene francuskom tamnoputom rukometašu Dilanu Nahiju. Takođe su na društvenim mrežama objavili i fotografije Nahija i Dušebajeva uz opis “stop rasizmu”.

“Rasizam je neprihvatljiv. Želim da se borim protiv toga. Volim svoje igrače kao svoju decu, nije me briga za njihovu boju kože. Bio je to vrlo ozbiljan napad, protiv nas, protiv kluba i države”, rekao je Dušebajev nakon utakmice. S druge strane, iz Wisle su se oglasili da je Sabate ovaj sukob odlučio da odvede na sud kako bi “zaštitio svoja prava”.

Dodajmo da su se usred celog tog haosa našli i brojni hrvatski rukometaši. Već spomenuti Sandro Meštrić je na golu Kielcea odbranio četiri udarca, a Igora Karačića nije bilo u sastavu zbog povrede. Kod Wisle je sa 13 odbrana briljirao 39-godišnji Mirko Alilović, dok se Lovro Mihić i Leon Šušnja nisu upisali u strelce.

Share.
Exit mobile version