Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prisustvovao je spektakularnoj ceremoniji otvaranja 33. ljetnih Olimpijskih igara u Parizu. Lider Srpske bio je jedan od čak 300.000 gledalaca koji su imali priliku uživo gledati dosad neviđenu ceremoniju najvećeg sportskog događaja na svijetu, gdje su delegacije iz cijelog svijeta plovile rijekom Senom ponosno noseći zastave svojih država.

Dodik je podižući crveni šal na kojem je pisalo “Republika Srpska” izazvao je osude i kritike medija iz Federacije BiH, koji su Dodikove poteze nazvali sramotnim i vređali građane Republike Srpske jer navijaju za Srbiju.

Međutim, takva reakcija medija u FBiH samo pokazuje neprihvatanje činjenice da polovina građana BiH ne navija za BiH i ne oseća je svojom. Kao što je prirodno da u Hercegovini mnogi navijaju za Hrvatsku, tako je prirodno i da građani Republike Srpske navijaju za Srbiju.

Dodik je izjavio da navija za Srbiju kao i većina građana Republike Srpske, što je izazvalo brojne kritike medija u FBiH. U komentarima na te tekstove može se videti veliki broj uvreda na račun Dodika i građana Republike Srpske koji navijaju za Srbiju, uključujući i pozive na linč i protjerivanje iz BiH. Takvi tekstovi samo dodatno produbljuju podele i neprijateljstvo među građanima BiH, umesto da neguju razumevanje i poštovanje različitih identiteta i osećaja pripadnosti.

Osudjujemo ovakve medijske napade i pozivamo na veću toleranciju i poštovanje prema svim građanima BiH, bez obzira na njihove lične i političke stavove. Sport bi trebao da bude područje koje ujedinjuje, a ne dodatno razdvaja ljude.

Share.
Exit mobile version