Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rekao je da je odluka Holandije da odabere Stivena van de Veldea, odbojkaša koji je služio zatvorsku kaznu zbog silovanja deteta pre 10 godina, za Olimpijske igre „koretkna“, rekavši da je on prošao „veliki deo rehabilitacije.”

„Okarakterisati ovo kao laku i radosnu odluku ne bi bilo ispravno“, rekao je portparol MOK-a Mark Adams na konferenciji za novinare u subotu, prenosi CNN.

Dodao je:

„Jasno smo stavili do znanja da smo u dugim razgovorima sa Holandskim nacionalnim olimpijskim komitetom. Zločin se dogodio pre 10 godina, izvršena je velika rehabilitacija i postoji jaka zaštita“, rekao je on.

Van de Velde, koji sada ima 29 godina, osuđen je 2014. na četiri godine zatvora zbog silovanja devojčice od 12 godina, prenose britanski mediji. Oslobođen je 2017.

„Ovaj sportista čak i ne ostaje u selu. Izjava koju nam je (holandski NOC) dala je tačna i nastavićemo sa situacijom kakva jeste“, dodao je Adams.

Žu’Ris Kolon, izvršna direktorka američkog Centra za bezbedni sport, rekla je u saopštenju poslatom CNN-u u junu da je organizacija „duboko zabrinuta da bi bilo koko je osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnika mogao da učestvuje na Olimpijskim igrama 2024.

„S obzirom da se timovi iz celog sveta spremaju da se sastanu u Parizu, od kojih mnogi uključuju maloletne sportiste, ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove bezbednosti. Bavljenje sportom je privilegija, a ne pravo“, dodala je ona.

Share.
Exit mobile version