in

WHO bogatim zemljama: Ne potkopovajte COVAX program

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je danas bogate zemlje da prije nego što poruče dodatne količine vakcina protiv koronavirusa provjere kakav to ima utjecaj na COVAX program, kako bi se osiguralo da vakcine stignu i do siromašnijih nacija.

Bogatije nacije su nabavljale i nekoliko milijardi doza vakcina, dok zemlje u razvoju imaju malo ili nimalo doza. Evropske nacije su dale finansijsku podršku Programu globalnog pristupa vakcini COVAX-u, sa ciljem da se nabave vakcine i za najranjivije grupe stanovništva, a razmatraju i da doniraju dio svojih doza, ali to još nije dogovoreno.

U petak, lideri zemalja G7 rekli su da će ubrzati globalni razvoj i primjenu vakcina i podržati “pristupačan i pravedan pristup vakcinama”. Takođe, podržali su COVAX inicijativu sa 7,5 milijardi dolara.

Generalni direktor WHO-a zahvalio im je na tome, ali je nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom kazao da “novac ništa ne znači, ukoliko ne može da kupi vakcine”.

On je naveo da to što pojedine bogate zemlje od proizvođača nabavljaju više vakcina utječe na dogovore sa COVAX-om, zbog čega je potrebno da prije nego što naruče još doza provjere da ne utiču na te dogovore.

Ghebreyesus je rekao i da razumije političke pritiske sa kojima se suočavaju lideri razvijenih zemalja.

“Oni bi trebalo da kažu glasačima da je najbolji način ne samo vakcinacija njih, već i ostatka svijeta, kao i djeljenje vakcina sa svima u svijetu”, dodao je.

On je ukazao i na važnost korišćenja svake mogućnosti za povećanjem proizvodnje vakcina.

“U suprotnom, sa malo vakcina, dijeljenje je teško i to je upravo ono što se dešava sada”, objasnio je Ghebreyesus.

Evropska unija je među regijama u kojima se vlasti suočavaju sa pritiskom zbog usporenog početka procesa vakcinacije protiv koronavirusa. Blok je prošle sedmice dogovorio nabavku dodatnih količina vakcina.

Sattler: Težiti smanjivanju ovolikog prisustva međunarodne zajednice u BiH

Ravnogorci tvrde da nisu krivi za izazivanje mržnje u Višegradu