in

Venecuela: Zapad da provocira sukob Rusije sa Ukrajinom.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Zapad da provocira sukob Rusije sa Ukrajinom.

On je govorio nakon što su se američki zvaničnici sastali sa predstavnicima njegove vlade tokom vikenda.

“Oni koji provociraju ovaj sukob tako što se decenijama ne pridržavaju sporazuma, prijete Rusiji i pripremaju planove proširenja NATO-a, su prvi koji su odgovorni za deeskaliranje sukoba”, rekao je Maduro.

Maduro je pozvao odgovorne da traže “povoljan scenario pregovora i sporazuma” radi okončanja sukoba Rusije i Ukrajine.

Predsjednik Venecuele istakao je da je njegova država ozboljno zabrinuta zbog mogućnosti rata u Evropi i njegovog širenja na druge regione u svijetu.

Maduro je kritikovao “kampanju mržnje u javnim medijima” i “ekonomske mjere čiji je cilj pogorašanje uslova i produžavanje sukoba, umjesto deeskaliranja situacije”, javila je “Raša tudej”.

Zvaničnici SAD posjetili su Venecuelu tokom vikenda i održali sastanak sa venecuelanskom Vladom na najvišem nivou od prekida diplomatskih odnosa dvije zemlje 2019. godine.

Iako SAD odbijaju da priznaju Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele i podržavaju političara Huana Gvaida kao “privremenog lidera države”, list “NJujork tajms” objavio je da administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena želi da odvoji Rusiju od njenih međunarodnih saveznika usljed posebne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Bajden prelomio: SAD zabranile uvoz nafte i gasa iz Rusije

Đoković gubi glavnog sponzora – već mu je pronađena zamena?