in

Ukrajina u UN-u osudila Rusiju kao terorističku državu

Foto: Pixabay

Ukrajina je osudila Rusiju kao “terorističku državu” zbog pokretanja raketnih napada na velike gradove, uključujući glavni grad Kijev, na sastanku Opšte skupštine Ujedinjenih nacija koji je prvobitno sazvan kako bi se raspravljalo o moskovskoj aneksiji četiri regije u Ukrajini.

​Sastanak Ujedinjenih nacija na kojem se raspravljalo o ruskim pripajanjima četiri regije zasjenilo je bombardovanje ukrajinskih gradova od strane Moskve.

“Rusija je još jednom dokazala da je ovo teroristička država koja se mora odvratiti na najjače moguće načine”, rekao je Serhij Kislitsja, ukrajinski ambasador pri UN-u u svom uvodnom obraćanju, dodajući da je njegova vlastita uža porodica bila napadnuta.

“Nažalost, teško možete pozivati ​​na stabilan i zdrav mir sve dok u vašoj blizini postoji nestabilna i luda diktatura”, dodao je, poručivši državama članicama da je najmanje 14 civila ubijeno, a 97 ranjeno u napadima koji su počeli 19., ponedjeljak ujutro.

Kao odgovor, Rus Vasili Nebenzia nije se direktno osvrnuo na raketne napade, ali je branio aneksiju četiri ukrajinske regije od strane svoje zemlje.

“Optužuju nas kada pokušavamo zaštititi našu braću i sestre u istočnoj Ukrajini”, rekao je.

Skupština bi kasnije ove sedmice trebala glasati o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruski “pokušaj nezakonite aneksije” ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona nakon referenduma, ističući da oni “nemaju valjanost prema međunarodnom pravu”.

(Al Jazeera)

Tržište u RS stabilno, nema straha od nestašice robe

Dodik: SNSD neće prihvatiti ponovljene izbore