in

Parlament Rusije naredne sedmice raspravlja o priznavanju nezavisnosti Donjecka i Luganska

Predsjedavajući ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je kako je za sljedeću sedmicu zakazana rasprava o tome da li Rusija treba priznati istočnoukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike.

Inicijativu za priznavanje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) uputili su predstavnici Komunističke partije koji su inicijativu poslali i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, gdje su naglasili značaj i važnost priznavanja ovih dijelova Ukrajine kao nezavisnih republika.

“Zastupnici Državne dume (parlamenta op. a.) smatraju da je priznanje LNR-a i DNR-a opravdano i moralno. Postupci ukrajinskih vlasti mogu se uporediti s genocidom nad sopstvenim narodom.

Priznanje će stvoriti osnove za sigurnost i zaštitu naroda na tom prostoru od vanjskih prijetnji i zaštitu od provođenja ‘politike genocida’ nad stanovnicima ovih republika”, navodi se u inicijativi.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin osvrnuo se na ovu inicijativu te je pojasnio kako su brojni zastupnici već izrazili svoju spremnost da podrže predloženi zakon.

“Mislim da su zastupnici Ujedinjene Rusije više puta govorili o ovoj temi, jer su također zabrinuti zbog dešavanja na istoku Ukrajine. U tom smislu, mislim da je ispravno što ćemo naredne sedmice održati konsultacije s liderima klubova u parlamentu i na osnovu dogovora glasati”, rekao je Volodin.

On je također naglasio kako predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ignorira sporazume iz Minska, što je još jedan u nizu razloga zbog čega Ruska Federacija treba priznati istočnoukrajinske separatističke teritorije.

“NATO želi da okupira Ukrajinu. To ne smijemo dozvoliti. Moramo pružiti sigurnost ruskim građanima u DNR-u i LNR-u”, rekao je Volodin.

Majkama u Srpskoj sa četvoro i više djece prosječna plata

Kecmanović najavio osvetu za Đokovića pa niže uspjehe na Australijan openu