in

Neredi zbog kovid-potvrda u Nizozemskoj: Policija pucala po ljudima, ima ranjenih

Nizozemska policija upucala je i ranila najmanje dvije osobe nakon nereda koji su izbili u Rotterdamu zbog novih epidemioloških mjera.

Demonstranti su na policiju bacali kamenje i pirotehniku, a zapalili su policijska vozila, javlja BBC.

Stotine demonstranata okupili su se zbog uvođenja kovid-potvrda i zabrane vatrometa u novogodišnjoj noći.

Nizozemska je prošlog tjedna zbog rasta broja zaraženih uvela lockdown, koji će biti na snazi tri nedelje.

Gradonačelnik: Ovo je orgija nasilja

Sedam osoba je povrijeđeno, a najmanje 20 demonstranata uhapšno je u noći koju je gradonačelnik Rotterdama nazvao “orgijom nasilja”.

“Ispalili smo hice upozorenja, a bilo je i direktnih jer je situacija bila opasna po život”, rekla je Reutersu portparol policije Patricia Wessels.

“Znamo da su barem dvije osobe ranjene, vjerojatno kao rezultat hica upozorenja, no moramo dalje istražiti tačan uzrok”, rekla je. Kasnije je saopšteno da su među povređenima i policajci.

U gradu je proglašeno vanredno stanje. Policija je izdala hitnu naredbu u Rotterdamu te prekinula javni prevoz i naredila ljudima da ostanu kod kuće. Korišteni su vodeni topovi, a policija na konjima rastjerivala je gomilu.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli policijski automobili i demonstranti koji kamenjem gađaju policiju. Policija je demonstrate rastjerala vodenim topom.

Udomila psa jer joj je ličio na njenog iz djetinjstva, ispostavilo se da je to njen ljubimac

Cijena goriva u Srpskoj konačno će padati