in

NATO saveznici stavili vojsku u stanje pripravnosti

epa09535553 A view of a NATO flag placed in front of the flags of the alliance's member states (rear) ahead of a meeting of the NATO Ministers of Defence at the NATO headquarters in Brussels, Belgium, 21 October 2021. The meeting takes place in Brussels on 21 and 22 October 2021. EPA/STEPHANIE LECOCQ

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodve i avione lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vrijeme, kako ističu u NATO, “kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice”.

Prethodnih dana, brojne članice Sjevernoatlanske alijanse su objavile procjene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD je, takođe, stavila do znanja da razmatra povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

“NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni dio Alijanse. Uvijek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbjednosno pogoršanje u našem okruženju”, rekao je Stoltenberg, a prenio sajt NATO.

Uhapšen vozač Civilne zaštite zbog povezanosti sa Zeljkovićem

Eksplozija u Šimanovcima, ima mrtvih