in

Kurc: EU mora da ispuni svoja obećanja na Balkanu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je tokom nedavne posjete Beogradu, da se njegova zemlja snažno zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koja mora da ispuni svoje obećanja na Balkanu kako to ne bi iskoristili konkurenti poput Turske ili Kine.

U intervjuu za “Blic”, Kurc je naglasio pitanje važnosti dijaloga Beograda i Prištine, vojne neutralnosti, srpske spoljne politike koja nije uvijek u saglasnosti sa Briselom, a govorio je o mogućim posljedicama ako Evropa odustane od svoje posvećenosti regionu zapadnog Balkana, gdje bi drugi poput Turske ili Kine popunili vakuum koji bi tada nastao.

On je rekao da je Srbija sidro stabilnosti na zapadnom Balkanu i da je pokrenula mnoge ekonomske reforme i da se nada da će uskoro doći do otvaranja klastera koje će dozvoliti da se približavanje Srbije EU nastavi u mnogim oblastima.

Kurc smatra da to nije samo u interesu Srbije, već da mora biti i u interesu Evropske unije.

Austrijski kancelar je poručio da Evropa mora da ispuni svoje obaveze i nastavi da svim zemljama zapadnog Balkana nudi vjerodostojne perspektive za pridruživanje, a da je u isto vrijeme važno da sve države regiona uključujući i Srbiju ambiciozno nastave s reformama.

Kurc je potvrdio da će Austrija nastaviti da znanjem podržava Srbiju u reformama i da će se dosljedno zalagati u EU za pristupanje svih zemalja zapadnog Balkana, što je, kako je izjavio, evropski konsenzus i biće tema neformalnog Evropskog savjeta u Ljubljani početkom oktobra.

Po njegovim riječima, dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine je neophodan za napredak u procesu pridruživanja i da je važno vratiti više dinamike u ove pregovore, što je obaveza obje strane.

On je poručio i da bi tokom približavanja EU trebalo usvojiti i spoljnopolitičke stavove Unije, u kontekstu spoljne politike Srbije prema Rusiji i Kini, ali smatra da su dobri odnosi i sa Briselom i Pekingom i dalje mogući, na jednakim osnovama, bez stvaranja odnosa zavisnosti.

Kurc je mišljenja i da je vojna neutralnost Srbije ostvariva u okvirima Unije na osnovu dosadašnjih iskustava, ako to bude odluka srpske vlade.

Mihajlović otkrio: Pehar iz Barija smo polupali, na “Marakani” nije original

Đoković na svadbi zapjevao s Dodikom