in

Island čeka erupciju vulkana. Preko noći više od 300 potresa, grad Grindavik tone

Stanovnici jugozapadnog dela Islanda nervozno čekaju moguću erupciju vulkana. Čak i ako ne dođe do provale magme, verovatno će proći meseci pre nego što će evakuisani iz opasne zone moći da se vrate kući.

Ribarski grad Grindavik (3400 stanovnika) evakuisan je pre nedelju dana jer ispod tla tutnji ogromna količina magme, uzrokujući pritom hiljade potresa. Seizmička aktivnost je već oštetila grad, ostavivši za sobom veliku pukotinu koja prolazi kroz Grindavik.

Dugačak tunel magme

Islandski meteorološki ured navodi kako će do erupcije najverovatnije doći negde duž tunela magme dugog 15 km, s time da je “glavna lokacija” područje severno od Grindavika, u blizini planine Hagafell.

Naime, ispod poluostrva Reykjaness formiran je dug tunel magme koji se proteže ispod Grindavika i zatim jugozapadno do mora. Stručnjaci procenjuju da se magma nalazi na oko 800 metara ispod površine.

Deo grada potonuo za jedan metar

Zapadni deo Grindavika je od prošlog petka potonuo za više od jednog metra i nastavlja tonuti brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, mogle bi se pojaviti značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i ispuštanja otrovnih para. Obližnje geotermalno odmaralište Blue Lagoon, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je barem do kraja novembra zbog opasnosti od erupcije.

Islanđani su naviknuti na vulkansku aktivnost jer žive iznad Srednjoatlantskog grebena. Euroazijska i Severnoamerička ploča odmiču se jedna od druge, nekoliko centimetara svake godine. No do ovakve situacije, odnosno evakuacije čitavog mesta, nije došlo zadnjih 50 godina.

Stanovnici će možda morati čekati nedeljama pre nego što bude sigurno za povratak. Vlasti su im dozvolile da se vrate kućama na pet minuta, kako bi uzeli vredne stvari i kućne ljubimce.

“Vulkanska nestabilnost bi mogla potrajati decenijama”

“Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija niskog intenziteta mogla bi značiti da će se lava nedeljama i nedeljama izlivati iz niza pukotina. Island se na razne načine bori protiv dolaska lave, ali priroda uvek pobeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo”, rekao je Matthew Roberts iz IMO-a.

“Očekujemo vulkanske erupcije duž čitavog poluostrva, ne samo na jednom mestu. Ta nestabilnost mogla bi trajati decenijama”, dodao je. Jutros je poluostrvo Reykjanes pogodio potres magnitude 3.7. Od ponoći je severno od Grindavika zabeleženo 370 manjih potresa.

BiH dozvolila dolazak srodnika državljana BiH iz Palestine

Minimalac od 1.050 maraka gasi male radnje