in

Berlin sprema strategiju za BiH

Nova vladajuća većina u Njemačkoj, koju čine SPD, Zeleni i liberali, tek će narednih mjeseci u Bundestagu predstaviti novu strategiju njemačke spoljne politike prema BiH, koja će biti stavljena na glasanje.

S obzirom na parlamentarnu proceduru, ne očekuje se da će Njemačka novu strategiju usvojiti prije marta ili aprila.

Ono što bi trebalo da bude osnovni sadržaj nove strategije je beskompromisna borba protiv korupcije i jačanje nezavisnog pravosuđa, te obračun s kriminalnim političkim miljeom na sve tri strane BiH. Iako će i sankcije biti dio programa nove vlade, kako nam je rečeno, očekuje se da Vlada već sada može da djeluje u skladu s potrebama i kako budu ukazivale prilike.

U međuvremenu, kako nam je objašnjeno, inicijativa Metjua Palmera, specijalnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH, i Angeline Ajhorst, direktorice za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove, ima podršku Njemačke, ali tek kada se napravi kompletna njemačka strategija, Njemačka će moći dati svoj puni doprinos svim procesima u BiH. Iako se čini da će to trajati nekoliko mjeseci, to nije ništa strašno ako se uzme u obzir da će nova strategija biti dugoročna i odnosiće se na naredne godine.

Inače, zanimljivo je da je SDP BiH nakon uspjeha Delegacije EU i Ambasade SAD u Mostaru pokušao sabotirati pregovore o Izbornom zakonu pravdajući to navodnom zvaničnom politikom Njemačke da ta zemlja ne podržava donošenje izborne reforme u izbornoj godini. Kada je izašlo na vidjelo da to ni na koji način ne predstavlja zvanični stav Njemačke, stvorili su se uslovi za dalji nastavak pregovora o Izbornom zakonu, koji će najvjerovatnije krajem februara zahtijevati još jednu završnu rundu.

Podsjećanja radi, “Nezavisne novine” su nedavno dobile zvanični stav Vlade Njemačke o izbornoj reformi.

“Reforma Izbornog zakona vrlo je važna za BiH, ne samo s obzirom na izbore na jesen, nego i s obzirom na približavanje EU kroz sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje podržava i njemačka Savezna vlada. Štaviše, reforma treba doprinijeti da se povećaju integritet i transparentnost izbornih procesa, čime se jačaju vjerodostojnost i prihvatanje rezultata. Savezna vlada više puta je izjavila da reforma Izbornog zakona ne smije dovesti do toga da se prodube etničke podjele u BiH. To i dalje ostaje stav Savezne vlade”, naglasili su oni u odgovoru za “Nezavisne”.

Iz ovog odgovora je ne samo jasno da Njemačka podržava reformu Izbornog zakona tokom ove godine, već je postavila i jasne ciljeve koji se odnose na implementaciju odluke “Sejdić i Finci”.

Inače, Odbor za evropske poslove Bundestaga, koji je najvažniji za evropske integracije, održao je juče sjednicu zatvorenu za javnost, na kojoj je Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, govorio o situaciji u BiH. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nije stiglo saopštenje iz OHR-a za javnost, tako da se ne znaju detalji Šmitovog obraćanja.

Tramp: Biću 47. predsednik Amerike

Novi detalji akcije “Presretač”: Policajci u najmanje deset slučajeva uzeli mito