in

Bajden: Nisam za prekid vatre u Gazi

Američki predsednik Džo Bajden odbacio je pozive na prekid vatre u Gazi, rekavši da se time neće postići mir. “Sve dok se Hamas drži svoje ideologije uništenja, prekid vatre nije mir. Hamas će svaki prekid vatre iskoristiti za obnovu zaliha raketa, pregrupiranje boraca i ponovno pokretanje napada na nedužne”, napisao je Bajden u tekstu za Washington Post.

“Naš cilj ne bi trebao biti zaustaviti rat danas, rat treba okončati zauvek. Treba prekinuti ciklus neprekidnog nasilja te izgraditi nešto snažno u Gazi i diljem Bliskog istoka kako se povijest ne bi ponavljala”, dodao je.

Bajden je takođe pozvao Izrael da poštuje humanitarno pravo i minimizira gubitak civilnih života. Kazao je kako je rešenje dve države jedino trajno rešenje sukoba u regiji, a da bi u međuvremenu trebala postojati vlast pod palestinskom upravom.

“Dok težimo miru, Gaza i Zapadna obala bi se trebale ponovno ujediniti pod jedinstvenom strukturom upravljanja, u konačnici pod revitaliziranom palestinskom upravom, dok radimo na rešenju dve države. Ne sme biti prisilnog razmeštanja Palestinaca iz Gaze, ponovne okupacije, opsade ili blokade i smanjenja teritorija”, napisao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kazao da Izrael mora zadržati “cjelovitu vojnu odgovornost” u Gazi “u doglednoj budućnosti”. Bajden je kazao da SAD sprema zabranu izdavanja viza “ekstremistima” koji napadaju civile na Zapadnoj obali.

Nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali povećalo se od napada Hamasa 7. oktobra. “Naglasio sam izraelskim čelnicima da ekstremno nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora stati i da počinitelji nasilja moraju za to odgovarati”, rekao je Bajden.

Zapadna obala dom je tri miliona Palestinaca koji žive među više od pola miliona židovskih doseljenika.

Rusija nastavlja dronovima napadati Kijev

Do ljeta kontrole na granici Slovenije sa Hrvatskom