in

Amerika zabrinuta zbog ruskih trupa kod ukrajinske granice: Ne znamo namere Moskve

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog kretanja ruske vojske u blizini Ukrajine i Vašington ne zna zašto se ona tamo nalazi, rekao je šef Stejt departmenta Entoni Blinken.
„Veoma smo zabrinuti zbog nekih neregularnih akcija (ruskih oružanih snaga) koje primećujemo u blizini ukrajinske granice. Ne mogu da govorim o namerama Rusije, jer ne znamo kakve su. Međutim, znamo da su u prošlosti ruske trupe provocirale na granici sa Ukrajinom i tada su izvršile upad“, rekao je Blinken u Vašingtonu.

Kako je dodao, Rusija bi napravila „veliku grešku“ ako bi se ponovili događaji iz 2014. godine.

Amerika se takođe nada da će strane potvrditi svoju posvećenost Minskom procesu koji daje šansu za rešavanje sukoba u Donbasu, te da će preduzeti korake da ga realizuju, dodao je Blinken.
„Postoji proces koji su dogovorile kako Ukrajina, tako i Rusija – Minski proces koji i dalje pruža priliku za rešavanje nesuglasica i kraj okupacije delova Ukrajine“, konstatovao je šef američke diplomatije.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Kako je rekao portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu nakon prevrata u Ukrajini 2014. godine. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Dodik: Republika Srpska će uzeti sve nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju

Jedinstvo Srba i vraćanje nadležnosti ključno za Srpsku