in

Snježana Zubac: Budi učesnik, a ne njemi posmatrač

U 21. vijeku žene nisu tradicionalan resurs koji je ograničen na sferu domaćinstva i porodice, želimo da budemo uspješne na više polja.

“Ukoliko pogledamo svjetsku političku scenu, zaista postoje sjajne žene koje rade fantastične stvari kako za svoju lokalnu zajednicu, tako i za državu. Mi, u Bosni i Hercegovini, kasnimo, ali kvote za liste koje su uvedene mogu da budu korisne. Mi, žene se nekako stalno moramo boriti za svoj status, počev od porodice pa nadalje. Put do najviših političkih pozicija uglavnom dolazi uz podršku političke partije. A upravo se nedostatak podrške stranke procjenjuje kao razlog nedovoljnog broja žena u politici i odlučivanju. Ja sam imala sreću da sam član stranke koja pruža punu podršku ženama.

Ta ženska energija je potrebna u politici, da na svoj način pokuša da riješi političke pojave i procese. Naravno energija koja bi bila oslobođena svih predrasuda i svih sterotipa i svih onih jednostavnosti kojima prvi korak urušavaju nekakav vrijednosni sistem koji žena u politici ima.

U prethodnom periodu bilo je dosta promjena i napretka. Trend odlaska mladih ljudi je, nažalost, prisutan. Mladi ljudi, osveštavanjem sebe i svoje okoline o tome da smo dio zajednice, treba da djelujemo. Sudjelovanje u samom političkom životu daje značajan doprinos uticaju na odluke, ideje. Učestvovanje mladih mora biti mnogo šire od samog izlaska na izbore i davanja „iksića” strankama ili kandidatima.

Bitno je da se probudiš, kao čovjek i kao roditelj i kao žena i kažeš da želiš da se pitaš i odlučujem. Ne tražiti promjenu od drugih već biti promjena. Svojim aktivnim učešćem u političkom životu stvaraš bolju budućnost za buduće mlade ljude, stvaraš temelj za njihovo ostajanje u BiH. Budi učesnik, ne njemi posmatrač i trpilac svakodnevnice”, poručila je  Snježana Zubac, član Glavnog odbora DNS-a.

Izvor: Bijeljina danas

Vučić: Još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Sijarto sutra u posjeti Srpskoj, sastaje se sa Dodikom