in

Odbornici od Gradonačelnika zahtjevaju da odmah formira komisiju za procjenu štete

Skupština grada Bijeljina, na današnjoj 15. redovnoj sjednici, nije usvojila Informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji koju je podnijela Gradska uprava, uz ocjenu da je nekvalitetna, puna paušalnih tvrdnji, netačnih navoda i političkih kvalifikacija.

Odbornici su od gradonačelnika Bijeljine zahtjevali da odmah  formira komisiju za koja će obići teren, izvršiti procjenu štete i utvrditi potrebu donošenja Odluke o  proglašenju elementarne nepogode – suša. Zatraženo je i da gradonačelnik obezbijedi dio finansijskih sredstava u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (članovi 22, 41, 56 i 155).

Skupština grada je podržala stav da se, nakon provođenja  predviđene zakonske procedure treba obratiti i Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, radi obezbjeđenja dodatne finansijske podrške za poljoprivrednike u Semberiji.

Odbornička većina je kao ,,nevjerovatno i nejasno“ ocijenila ponašanje gradonačelnika  koji je dozvolio veliki protok vremena i propustio da izvrši svoju zakonsku obavezu, zbog čega najveće štete trpe poljoprivrednici.

Konstatovano je i da Uprava grada u dostavljenoj Informaciji nije predložila niti jednu konkretnu mjeru ili odluku iz svoje nadležnosti u vezi pomoći poljoprivrednicima, kao i da je Odjeljenje za poljoprivredu  pokušalo prebaciti svu odgovornost za sanaciju posljedica suše na više nivoe vlasti Republike Srpske i BiH, prenebregavajući sopstvene nadležnosti i obaveze.

Skupština je podržala mjere za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i života na selu koje su, po drugim pitanjima, predložili Odjeljenje za poljoprivredu i Agrarni fond grada Bijeljine.

Izvor: Bijeljina danas

Pobjednik crnogorskog takmičenja u ležanju upao u redakciju Dana, bio nezadovoljan naslovom

Pronašli hiljade dokaza protiv Zeljkovića i ekipe