in

Godišnjica poplava u Semberiji – sela pored Save zaštićena

Majske poplave 2014. godine, u Semberiji su potpuno su uništile stotine kuća i privrednih subjekata.

Šteta je procijenjena na 123 miliona maraka. Oporavak je trajao mjesecima, a najznačajnija pomoć obezbijeđena je putem vaučera Vlade Republike Srpske, mnogobrojnih donatora iz Evropske unije, UNDP-a i nevladinih organizacija.

Tokom nezapamćenih majskih poplava 2014. godine, pod vodom je bilo 40 odsto teritorije grada, 20 semberskih sela dok je deset hiljada stanovnika moralo da napusti svoje kuće.

U slučaju obilnih padavina poput onih iz 2014. Semberija bi danas prošla mnogo bolje, jer je Vlada Republike Srpske nakon poplava, obezbijedila 55 miliona evra za hitnu pomoć u svrhu oporavka poplavljenih područja i izgradnju vodoprivrednih objekata. Od toga je Semberija dobila 19 miliona i 600 hiljada maraka.

Iz Fonda solidarnosti izdvojeno je sedam milona i 600 hiljada maraka i iz kredita Svjetske banke 17 miliona.

Sela pored rijeke Save su zaštićena, a opasnost više ne predstavljaju ni brdske vode. Još nije riješen problem izgradnje nasipa na Drini za koji je urađena projektno – tehnička dokumentacija, ali su sredstva koja su bila obezbijeđena kod Svjetske banke preusmjerena u druge vodoprivredne objekte. Međutim, odustajanja od izgradnje drinskog nasipa nema, poručuju iz “Voda Srpske”.

Delegacija Vlade Srbije stigla u RS, počela zajednička sjednica

Borcu se smiješi dupla kruna