in ,

Duško Tomić: Zločin u Bijeljini je bio genocid

Advokat Duško Tomić je, u ime članova porodica ubijenih u Bijeljini 25. septembra 1992. godine, vodio istragu o njihovim ubicama. Danas su državni organi, nakon više decenija istrage uhapsili su sedam osoba za koje se tvrdi da su učestvovali u egzekuciji 22 civila.

“Od početka do danas sam ja s tim porodicama. Sve vrijeme sam govorio o toj bandi. Preselio sam se u Međaše, došao iz Sarajeva, čekajući da pomognem otkrivanju ovih zločina. Čekao ovaj dan. Danas se ponovo mogu vratiti u Sarajevo, sada kada su i oni na putu za tamo, za suđenje”, rekao nam je Tomić.

Navodi da je, prema njegovim saznanjima, uhapšenima zaprijećeno kaznom od 40 godina. O identitetima uhapšenih nije mogao govoriti, pogotovo jer je jedan od njih tražio od njega da ga brani. Iako takvo nešto nema puno smisla, Tomić ističe da to može biti prilika za saznavanje cijele istine.

“Zvao me iz kombija, on je najslabija karika. Ja ću otići u Sarajevo da razgovaramo. Ukoliko on javno prizna zločin, pokaje se, pomogne da se sazna prava istina, konsultovao sam se i s porodicom koju zastupam, da mu damo šansu. Ne može se odbraniti njegovo nedjelo, ali se može odbraniti njegovo pravo na pokajanje i istinu, da svi saznamo istinu, jer to treba i svijet da sazna. Ja bih predložio javni prijenos suđenja, jer ovo je najveći zločin.”, rekao je on.

Dodaje kako se u njegovom slučaju može odbraniti pravo na pokajanje s obzirom na to da nije pucao, ali jeste ulazio u kuće iz kojih su odvedene žrtve. Međutim, mora otkriti ko ih je poslao, ko im je naredio i zašto su to učinili.

“Ovo je dokaz da se nije dogodio samo genocid u Srebrenici, nego i u Bijeljini. Ja se nisam mogao okupati u Drini znajući za ovaj zločin. Oni su pokupili i pobili sve koje su našli u tim kućama. To je mali genocid”, poručio je Tomić.

“Zapalili su mi ovdje imanje, prijete mi smrću, sve da bih se ja zaustavio, ali evo ako Bog da, vidjet ćemo epilog”, naveo je.

“Suština zločina u Bijeljini je da ovdje i dalje ima veliki dio fašista i nacionalista kojima je ovo velika rana na srcu, kao što je meni radost. Treba zato polako buditi svijest da su se događali zločini”, zaključio je advokat Tomić.

Izvor: KLIX.ba

Stravične scene u BiH: Voda prodrla do kuća, kiša i snijeg otežavaju posao spasiocima

Bijeljina: Prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 24.200 građana