in

Cijena odvoza komunalnog neće poskupjeti

Iako se na dnevnom redu sjednice skupštine Grada Bijeljina našao prijedlog odluke o poskupljenju cijene prikupljanja i odvoza komunalnog otpada u ovom gradu, za 19,26 odsto, odbornici nisu prihvatili ovu odluku koja bi, kažu, samo bila novi teret na leđa građana. Većih računa za komunalni otpad za sada neće biti.

“Ja ću podsjetiti javnost da je ova skupština usvojila kroz budžet, kroz amandman na budžet podršku i pomoć za AD Komunalac u iznosu od 300.000 KM. Da, do dana današnjeg Gradska uprava i gradonačelnik nisu realizovali tu podršku i pomoć koja je usvojena budžetom, objavljena u Službenom glasniku, stupila na snagu i apsolutno svi uslovi su bili ispunjeni da se ta podrška i pomoć realizuje. Ono što su danas pokušali uraditi, a i u julu mjesecu je da teret tog neizvršenja prenesu u potpunosti na naše sugrađane i da svi građani plaćaju oko 20 odsto skuplje odvoz smeća“, rekao je predsjednik skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Odbornici su tražili i da se izradi studija opravdanosti za povećanje cijene ove usluge i da se zbog takvog zahtjeva izvrši analiza poslovanja ovog preduzeća. Od Komunalca je zatraženo i da smanje troškove koji se ne odnose na primarno poslovanje, ali i da preduzmu korake ka reviziji faktura, odnosno zaduženja ka potrošačima koji dobijaju fakture neusklađene sa cjenovnicima. To može predstavljati ozbiljan izvor prihoda koji bi mogao nadoknaditi sredstva neophodna za poslovanje ovog preduzeća, kaže predsjednik skupštine. Ovakvim odlukama nisu zadovoljni u Bijeljinskom Komunalcu.

“Bili smo ovdje, vidjeli smo sve šta se dešava. Ovdje ima više političkih struja. Komunalac je ispolitizovan. Meni je žao, očekivao sam od tih ljudi i imam tu prijatelja među ovim odbornicima, mislio sam da su bolji ljudi“, kaže radnik bijeljinskog preduzeća AD “Komunalac“ Miroslav Vujanović.

Odbornici su i na ranijim sjednicama imali odgovornost prema radnicima Komunalca kada je izdvojeno 300.000 KM i to je bila obaveza gradonačelnika da im isplati, kako bi im se povećale plate od kojih mogu da žive. Skupštinska većina poslala je jednoglasnu poruku da oni nisu krivi u slučaju Komunalac, da je postupila u skladu sa svojim obavezama te da je taj koji ne izvršava svoje obaveze i koji pravi scene poput ove upravo je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji se i po ovom pitanju oglasio, kao što to inače radi, samo na svom Fejsbuk profilu.

“Branimo Srpsku“ danas u Bijeljini
Ono što je na posljednjoj sjednici usvojeno kao zaključak jeste formiranje radne grupe sačinjene od predstavnika Komunalca, ali i Gradske uprave i skupštine Grada Bijeljina koja će izraditi nove cjenovnike na način da se komunalni otpad naplaćuje po količini, a ne po stambenim kvadratima.

“Branimo Srpsku“ danas u Bijeljini

Ispunjen zahtjev Džeke, Srbin stiže u Fener