in

Bijeljina: Uskoro izrada projekta za sanaciju starog smetlišta

Na području Bijeljine evidentirano je 37 divljih deponija, a osim njih, tu je i staro smetljište za koje će tokom ove godine početi izrada glavnog projekta sanacije.

Staro nesanitarno gradsko smetljište nalazi se u neposrednoj blizini Regionalne deponije “Eko-dep”.

Većina divljih deponija nalazi se na javnim površinama i napuštenim šljunkarama, a strukturu komunalnog otpada na njima čini oko 50 odsto građevinski šut, 30 odsto industrijski otpad i 20 odsto bio-otpad.

“Svake godine u gradskom budžetu za ove namjene izdvaja se 30.000 KM, što je nedovoljno. Grad Bijeljina trenutno, u skladu sa raspoloživim sredstvima, vrši čišćenje manjih deponija i odvoz otpada sa ovih površina na Regionalnu sanitarnu deponiju”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Po ugovoru iz 2021. godine, odvezeno je 1.309 metara kubnih otpada sa ukupno šest deponija.

“Na deponijama gdje nije moguće odvesti otpad, on se zgrće u jame i prekriva slojem zemlje. Tokom 2021. godine otpad je zgrnut sa ukupno sedam deponija. Gdje je moguće – deponije se ograđuju kako bi im se spriječio prilaz”, navedeno je u saopštenju.

Grad Bijeljina je lani sa UNDP-om finansirao izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom za period 2022-2027. godina, koji je poslat na saglasnost Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a nakon dobijanja saglasnosti, biće upućen Skupštini grada na usvajanje.

Prema najavama iz Gradske uprave, u ovoj godini biće sanirano više divljih deponija na području grada, dok su za kraj marta i početak aprila planirane organizovane akcije čišćenja grada.

Izvor: Srna

VIDEO: Stižu nove snimke iz Ukrajine, traje bitka za Kijev

Fondacija Lara: Sigurna kuća pomogla 221 žrtvi nasilja