in

Uhapšeno devet osoba: Lažnim informacijama o namještenim utakmicama izvukli stotine hiljada maraka

U akciji “Vektor” uhapšeno je devet osoba koje su osumnjičene za prevare, pranje novca i iznude, odnosno da su varali građane putem društvenih mreža tvrdeći da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

Saopštilo je to Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske dodajući da je materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelom nekoliko stotina hiljada maraka.

„Glas Srpske“ saznaje da su slobode lišeni Gavro Janković, Mihajlo Domazet, Stefan Perišić, Miljan Sekulović, Dragan Dragičević, Bojan Gavrilović, Milan Mićević, Stefan Stojanović i Darko Čančar.

Kako se navodi u saopštenju, policijaci MUP-a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje sprovode operativnu akciju “Vektor” u okviru koje su izvršeni pretresi na 25 lokacija koje koristi 26 lica.

Pretresi su vršeni na podrucju Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva.

– Uhapšena lica su osumnjičena da su navedena krivična djela počinila od oktobra 2020. godine do danas tako što su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su, posredstvom aplikacija za komunikaciju, stupali u kontakt sa oštećenima Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja – navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Dodaju da su oštećene lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi kako posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju isti u svrhu navodnog klađenja.

Takođe, koristeći prijetnje, osumnjičeni su vršili iznude sa ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac.

– Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem ovih krivičnih djela iznosi nekoliko stotina hiljada KM – rekli su u MUP-u.

Uhapšeni će biti predati Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 lica biće podnesen izvještaj zbog učinjenih krivičnih djela

Borelj optužio Rusiju i Kinu za udruživanje snaga radi suprotstavljanja Zapadu

Slovenija će strogo kažnjavati i one koji odlaze u BiH